Filme româneşti la Festivalul Criticilor de Film „KameraAkcja” de la Łódź

În continuarea proiectului Caravanei cinematografice româneşti în Polonia, Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezentarea unor filme româneşti recente la Łódź, în cadrul Festivalului „KameraAkcja”, singurul festival din Polonia dedicat criticilor de film, manifestare care reunește la Łódź studenți, cadre didactice, critici de film, actori, regizori, creatori de film.

Anul acesta, curatorii festivalului au selectat patru filme româneşti: Inimi cicatrizate, reg. Radu Jude, Charleston, reg. Andrei Creţulescu, Perfect sănătos, reg. Anca Damian şi La drum cu tata, reg. Anca Miruna Lăzărescu.

Proiecţiile vor avea loc în zilele de 20 şi 21 octombrie, la Cinematograful Şcolii de Film şi Televiziune din Łódź,cea mai importantă instituție de acest gen din Polonia, care a format marile nume ale cinematografiei poloneze, printre care Andrzej Wajda, Roman Polański, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieślowski ș.a.

Filmul Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, este, în cuvintele regizorului, “o adaptare prin interpretare personală a textelor lui Max Blecher”. Acțiunea filmului are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Personajul principal este inspirat în mare parte chiar din biografia marelui scriitor, Max Blecher.

Filmul La drum cu tata, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, spune povestea unei familii din Arad din vara anului 1968. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinație tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției, granița germano-cehoslovacă se închide şi negăsind o altă soluție pentru repatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare. Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă - poate această situație să se termine cu bine?

Filmul Ancăi Damian, Perfect sănătos, spune povestea lui Andrei (Anghel Damian), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigație pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigație se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-și definească poziția față de modelul său în viață.

Charleston, în regia lui Andrei Creţulescu, este o comedie cu accente amare. La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un “cadou" cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puțin. Charleston este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format" din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.