Filme românești la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de Film de la Cracovia, 31 mai-7 iunie 2020
Festivalul de Film de la Cracovia este una dintre cele mai vechi și mai importante manifestări din lume, dedicate filmelor documentare, de animație și scurtmetrajelor de ficțiune. În acest an împlinește 60 de ani. Ținând cont de pandemie, toate proiecțiile, întâlnirile cu creatorii și evenimentele conexe vor avea loc online. În program vor fi prezentate cca 200 de filme din întreaga lume, printre ele câteva zeci de premiere.
Trei filme românești au fost selectate în programul din acest an. Vă recomandăm proiecțiile lor din Festival:
ACASĂ
România, Finlanda, Germania / 2020 / documentar / 85' / Concursul de film documentar
Regia și scenariul: Radu Ciorniciuc
Imaginea: Mircea Topoleanu, Radu Ciorniciuc
Sunetul: Andreas Mühlschlegel
Montajul: Andrei Gorgan
Producător: Monica Lăzurean-Gorgan
Proiecții:
Luni, 1 iunie, ora 18.00
Miercuri, 3 iunie, ora 12.00
Vineri, 5 iunie, ora 22.00
https://www.krakowfilmfestival.pl/kino-online/film/3150/
Filmul spune povestea unei familii care a ales să trăiască în natură, chiar în inima Bucureștiului, în Delta Văcărești, până când Guvernul României a declarat zona aceasta Parc Național. Astfel că familia, cu cei nouă copii născuți și crescuți în Deltă, trebuie să plece și să se adapteze vieții din oraș. Pentru copii, mai ales, care au crescut până atunci aproape de natură, înconjurați de numeroase animale domestice, este o adevărată revoluție. Se îmbunătățesc condițiile sanitare, dar apar obligațiile școlare și probleme până atunci necunoscute, ca efect al noului stil de viață.
PROFU’
România / 2019 / documentar / 82' / Secțiunea „Undeva în Europa. Băieții nu plâng”
Regia și imaginea: Alex Brendea
Montajul: Letiția Ștefănescu
Producător: Irina Malcea
Proiecții:
Marți, 2 iunie, ora 16.00
Joi, 4 iunie, ora 20.00
https://www.krakowfilmfestival.pl/kino-online/film/3188/
Documentarul urmărește, pe perioada unui an școlar, activitatea unui profesor de matematică din Bistrița, care, dezamăgit de sistemul public de educație, a inițiat un laborator de matematică într-un apartament de bloc. Filmat ca un documentar observațional, „Profu’” surprinde dinamica dintre profesor și elevi, dedicația acestuia față de munca și elevii lui. Datorită atitudinii sale idealiste, de mentor, elevii primesc o lecție deosebită de viață. Sunt contaminați de credința profesorului în forța științei și puterea cunoașterii. Și au prilejul să cunoască o persoană deloc banală, uneori iritantă și nesuferită, dar care iubește pisicile și muzica românească.
CADOUL DE CRĂCIUN
România, Spania / 2018 / ficțiune / 23' / Short Matters! Filmele scurte ale anului
Scenariul și regia: Bogdan Mureşanu
Imaginea: Tudor Platon
Sunetul: Sebastian Zsemlye
Montajul: Andrei Bălăşoiu
Producători: Bogdan Mureşanu, Vlad Iorga, Victor Dumitrovici, Eduardo M Escribano Solera
În distribuție: Adrian Văncică, Ioana Flora
Proiecții:
Luni, 1 iunie, ora 10.00
Vineri, 5 iunie, ora 14.00
https://www.krakowfilmfestival.pl/kino-online/film/3203/
Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moș Gerilă” a micuțului Marius transformă seara părinților într-un coșmar.
Festivalul de Film de la Cracovia este una dintre cele mai vechi și mai importante manifestări din lume, dedicate filmelor documentare, de animație și scurtmetrajelor de ficțiune. Nucleul său este format din patru concursuri: film documentar, scurtmetraje, film polonez și documentar muzical DocFilmMusic. Pe parcursul celor opt zile de festival, spectatorii au ocazia să urmărească cca 200 de filme din Polonia și întreaga lume, prezentate în secțiunile de concurs sau în proiecții speciale. În programul Festivalului se regăsesc, de asemenea, expoziții, concerte, proiecții în aer liber și întâlniri cu creatori.
Importanța Festivalului de Film de la Cracovia este confirmată de apartenența la grupul onorant al festivalurilor acreditate, printre altele, de Federația Internațională a Producătorilor de Film (FIAPP), Academia Europeană de Film (EFA) și The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), regăsindu-se astfel, ca unică manifestare poloneză, în grupul prestigios al festivalurilor care califică la Oscar în categoria lungmetrajelor documentare și ca unul dintre cele două festivaluri poloneze care califică la categoriile dedicate filmelor de scurtmetraj. Festivalul de Film de la Cracovia se află, de asemenea, în grupul renumit al manifestărilor cinematografice care recomandă scurtmetraje și lungmetraje documentare pentru Premiile Europene de Film.