Filme românești în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam

 Filme romanesti in premiera la Festivalul International de Film de la Rotterdam

Lungmetrajul „The Island” în regia Ancăi Damian și „When Clouds Grow Towards Each Other”, scurtmetrajul de debut al lui Daniel Popa vor fi prezentate anul acesta în premieră, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR), care va avea loc între 26 ianuarie și 6 februarie. De asemenea, filmul „Sorella di Clausura”, regizat de Ivana Mladenovic, va fi prezentat în cadrul CineMart, forumul de co-producție al Festivalului.

Institutul Cultural Român Bruxelles, partener al IFFR din 2012, a susținut constant o prezență importantă a cineaștilor români la evenimentele cinematografice ale FIF Rotterdam. Din 2011, festivalul a prezentat 38 de filme românești, producții și co-producții, reprezentanța susținând participarea a 22 de cineaști români la eveniment.

Fondat în 1972, IFFR a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume, în ceea ce privește numărul de vizitatori și de invitați din industria filmului. Ca medie, acesta a avut peste 340.000 de vizitatori și 2.700 de invitați din industria cinematografică. Selecția oficială include 570 de filme din 90 de țări, organizatorii festivalului acordând o atenție specială filmelor de autor și producătorilor independenți. În timpul festivalului au loc expoziții, performances, Masterclass-uri și discuții cu cineaștii invitați. Totodată, festivalul este recunoscut ca platformă europeană de lansare a filmelor realizate de regizori debutanți, cu buget redus. CineMart, cea mai mare și una dintre cele mai vechi și prestigioase piețe de co-producție din lume, afiliată IFFR, alături de Hubert Bals Fund și CineLab, oferă actorilor consacrați, dar și talentelor în devenire, oportunitatea de a intra în contact cu o rețea internațională cinematografică de înaltă calitate.

Anca DAMIAN (1962, România) a studiat la Academia de Artă Teatrală și Film din București, unde a făcut studii superioare în cinematografie și este doctor în arte, cinema și media. În 1992, și-a început cariera cinematografică de regizor, după care a regizat primul său film Eminescu, truda întru cuvânt în 1996. Crulic - The Path to Beyond (2011) este primul său lungmetraj de animație și începutul trilogiei sale despre eroism. A doua parte, filmul de animație mixtă The Magic Mountain (2015), a câștigat premii la mai multe festivaluri, printre care Festivalul Internațional de Film de Animație Zagreb, Festivalul Internațional de Animație din Ottawa și Festivalul Internațional de Film Amiens. Filmografie: Eminescu, truda întru cuvânt (1996, doc), Atâta liniște-i în jur (1999, scurt metraj), Eu și cu mine (2006, scurt metraj), Întâlniri încrucișate/Crossing Dates (2008), Crulic – Drumul spre dincolo/Crulic – The Path to Beyond (2011), O vară foarte instabilă/A Very Unsettled Summer (2013), La montagne magique/The Magic Mountain (2015, doc), Carré (2016, short), Perfect sănătos/Perfect Health (2017), The Call (2018, short), Moon Hotel Kabul (2018), L'extraordinaire voyage de Marona/Marona's Fantastic Tale (2019).

Iulian Daniel Popa (1994, România) este un tânăr regizor de film. A absolvit Facultatea de Teatru și Film UBB, Cluj-Napoca, în 2018. După ce a dobândit experiență în industria audio-vizuală, a co-fondat o casă de producție numită PRISMA FILM, sub numele căreia își desfășoară activitatea artistică.