Filme româneşti de animaţie la Festivalul Animator de la Poznań

În perioada 7-13 iulie 2017 are loc la Poznań cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie Animator, cea mai importantă manifestare de gen din Polonia, în cadrul căreia sunt prezentate peste 300 de producţii de animaţie din întreaga lume.

România se va bucura de un statut special la această ediţie, cel mai important festival de animaţie din ţara noastră, Anim’Est, fiind prezentat într-o secţiune aparte a manifestării poloneze, intitulată „Şcoli şi Festivaluri”. În cadrul acestei sesiuni de proiecţii vor fi prezentate producţii din mai multe ţări balcanice, sub titlul generic “Balkananimation”, printre care şi un număr de cinci filme româneşti: Pui de Somn / Baby Nap, de Paul Mureşan, Omulan, de Matei Branea, How to Deal with Nonsense, de Veronica Solomon, Ţipătul / The Scream, de Sebastian Cosor şi Tango con Anita de Szabolcs Fekete.

ICR Varşovia, partener de tradiţie al Festivalului Animator de la Poznań, susţine participarea la ediţia din acest an a lui Mihai Mitrică, director al Festivalului Anim’Est de la Bucureşti, care va prezenta filmele grupate în selecţia “Balkananimation”.

Mihai Mitrică va participa, de asemenea, la conferința despre politică şi animaţie, cu titlul Animating Politics from Méliès to Mulloy (Politica animată de la Méliès la Mulloy), precum și la o serie de ateliere şi întâlniri cu profesionişti din domeniu, în cadrul secţiunii „Animator Pro”, ocazie cu care vor fi promovate atât animaţia românească, cât şi Festivalul Internaţional Anim’Est, a cărei a XII-a ediţii va avea loc în România, în luna octombrie a acestui an.