O competitie cu scurtmetraje romanesti recente este de temut. Patru ani dupa premiile de la Berlin si Cannes (pentru Un cartus de Kent si un pachet de cafea si Trafic), istoria se repeta in 2008, cu O zi buna de plaja si Megatron, care au castigat marile premii la ambele festivaluri. Este reconfortant ca generatia de regizori tineri abordeaza subiecte care nu au nimic in comun cu marea Istorie. Desi noul cinema romanesc a dezvoltat o obsesie pozitiva pentru trecut, si prezentul are nevoie de cronicarii sai. Aici intervin filmele de scurtmetraj.
Cele sase scurtmetraje selectate nu surprind doar spiritul timpului prezent, ci contureaza portretul unei tari in tranzitie. Fie drama, comedie sau faux thriller, scurtmetrajele sunt felii realiste de viata: se desfasoara aproape in timp real, oferind implicit un comentariu social dulce-amar al momentului. Mihai Chirilov, director TIFF (Transylvania International Film Festival)
Program
- Lectia de box (2007), r. Alexandru Mavrodineanu Un om de afaceri din Bucuresti isi duce fiul de 12 ani la lectii de box. Acesta refuza, astfel ca tatal intra chiar el in ring sa-i dea o lectie.
- Megatron (2008), r. Marian Crisan Maxim locuieste impreuna cu mama sa intr-un sat in apropiere de Bucuresti. Implineste 8 ani, iar mama sa il duce la Bucuresti la McDonalds. Maxim face tot posibilul sa-si gaseasca tatal, care locuieste in oras.
- O zi buna de plaja (2007), r. Bogdan Mustata E dimineata devreme si o prostituata de 36 de ani asteapta intr-o intersectie un nou client. O camioneta opreste si cineva o impinge inauntru. Masina ajunge pe o plaja pustie; aici trei baieti minori incep un joc de putere periculos.
- La drumul mare (2008), r. Gabriel Sarbu Intr-unul din nesfarsitele ambuteiaje din Bucuresti, un hot de buzunare incepe o relatie bizara cu victima sa.
- Valuri (2007), r. Adrian Sitaru O straina frumoasa ii cere unui tigan sa aiba grija de fiul sau de patru ani in timp ce ea invata sa inoate flirtand cu un barbat insurat. Apoi dispare in mare.
- Fatza galbena care rade (2008), r. Constantin Popescu O comedie emotionanta despre doi parinti, total nepriceputi la calculatoare, care incearca sa comunice prin Yahoo Messenger cu fiul lor aflat in America.
Selectia de scurtmetraje face parte din programul Late at Tate Britain / Renewal, care mai cuprinde: interventii audio-video de Savage Messiah, muzica live cu deconstructivistii electro-pop Petit Mal, o piesa audio de Pat and Trevor (duo artist-curator din Peckham) si lucrari semnate de rebelii Publish and Be Damned.
Proiectul de scurtmetraje romanesti a fost initiat de ICR Londra si itinerat cu succes la Festivalurile de film de la Cambridge si Brighton si la FACT Liverpool in 2008.
Cand: vineri 2 ianuarie 2009, 6.00 - 9.30pm; Unde: Manton Studio, Tate Britain, Millbank, London SW1P 4RG Intrarea: libera.