Filme istorice la Beijing, la „Cinemateca românească”

Filme istorice la Beijing, la  Cinemateca romaneasca

Institutul Cultural Român de la Beijing continuă prezentarea filmelor românești în cadrul „Cinematecii românești", la sediul său. Această serie cuprinde filme istorice, în regia lui Sergiu Nicolaescu: „Dacii" (1967), „Mihai Viteazul" (1971) și „Nemuritorii" (1974), și reprezintă un omagiu adus acestui important regizor.

Filmele realizate de către renumitul regizor român Sergiu Nicolaescu sunt cunoscute și apreciate în China, și ICR Beijing le va prezenta la solicitarea publicului chinez.

Sergiu Nicolaescu a fost regizor, scenarist și actor. A produs 54 filme, plus 27 coproducții, cu peste 1 miliard de spectatori (majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România), printre care se numără filmele: Dacii" (1967) - coproducție franco-română, „Lupta pentru Roma" (1968) - RFG, Legenda lui „Ciorap de piele" (1969) - coproducție franco-germană, Vânătorul de căprioare (1969) - Franța, Ultimul Mohican (1969) - Franța, Preeria (1969) - Franța, Aventuri în Ontario (1969) - Franța, Mihai Viteazul (1971), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972), Cu mâinile curate (1972), Lupul mărilor (1972) - coproducție româno-germană, Răzbunarea (1972) - coproducție româno-germană, Ultimul cartuș (1973), și altele.

Daciieste un film istoric româno - francez, regizat în 1967 de Sergiu Nicolaescu. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București în colaborare cu Franco-London Film (Franța).  Acest film a reprezentat debutul în lung metraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. El se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Mihai Viteazul este un film istoric românesc, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu după scenariul lui Titus Popovici. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București și este format din două părți: Călugăreni și Unirea. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea. Filmul „Mihai Viteazul" a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. El se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Nemuritorii este un film inspirat de scenariul „După furtună" publicat în 1968 de Titus Popovici. Actorii distribuiți sunt Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Costel Băloiu. Coloana sonoră a filmului conține piese ale formației Phoenix.

Medalionul închinat regizorului Sergiu Nicolaescu va continua și în prima parte a anului 2017 când se vor prezenta filme din seria Comisarul Moldovan, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Zile fierbinți și Nea Marin Miliardar.