FILM | A opta ediţie a Săptămânii filmului românesc la Nisa

Pentru al optulea an consecutiv, Nisa va găzdui, la Cinéma Mercury, Săptămâna Filmului Românesc, o manifestare organizată de Constulatul Onorific al României la Nisa, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris.

Deschiderea acestei săptămâni cinematografice va avea loc duminică, 8 octombrie, la ora 18:30, în prezenţa lui Bernard Asso, consilier departamental delegat pentru cinema.

Fiecare sesiune va debuta la ora 19:30 cu un scurt-metraj realizat de studenţii şcolilor cinematografice din România, urmat de un lung-metraj semnat de un cineast consacrat. În 8 ani, au avut loc aproximativ 90 de proiecţii de filme în cadrul acestei manifestări, dintre care 40 la prima proiecţie şi una în premieră mondială.

Din programul Săptămânii:

4/10 Aferim! de Radu Jude - Ursul de Argint pentru cel mai bun realizator la Berlinala 2015
5/10 Poarta albă de Nicolae Mărgineanu
6/10 De ce eu? de Tudor Giurgiu - cel mai bun film la Balkan competition, Sofia 2015
7/10 Kira Kiralina de Dan Piţa (cu invitat: Florin Zamfirescu)
8/10 Binecuvântată fii, închisoare de Nicolae Mărgineanu - Premiul pentru cea mai bună contribuţie, Montreal 2013 şi Golden Knight la St. Petersburg în 2014 (cu invitaţi: actriţa Maria Ploae şi regizorul Nicolae Mărgineanu)
9/10 Amintiri din epoca de aur, realizat de: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru
10/10 Film surpriză la cererea publicului (Închidere şi dezbatere)

Prezenţi în fiecare seară pentru dialog cu publicul:

- Stefan de Fay, cineast, consulul onorific al României la Nisa
- Pascal Gaymard, jurnalist, departamentul Alpes‐Maritimes
- Florin Paraschiv, producător, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor Independenţi din România

Filmele vor fi precedate de un slideshow al României turistice, realizat de Florin Andreescu, Ad Libri Publishing. În fiecare seară veţi putea vedea, astfel, cele mai frumoase imagini ale oraşelor, monumentelor şi peisajelor româneşti.


Programul