FFE ediția XXI s-a încheiat; am început pregătirile pentru 22.FFE!

Festivalul Filmului European și-a propus, la cea de a XXI-a ediție, să provoace la dezbatere, emoție și experiment cu tehnologia. Festivalul a ajuns în 5 orașe, a avut în total peste 8000 de spectatori și participanți la dezbateri și ne pregătim pentru ediția 22, o ediție cu filme de „aur”, începând cu 3 mai 2018.

Ediția 2017 a FFE s-a desfășurat în perioada 4 – 28 mai 2017, la București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

În București, spectatorii au fost invitați la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul „Horia Bernea”, Muzeul Național de Artă al României, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Spațiul Public European. Au venit în număr de peste 5300, la vizionări clasice de film și la vizionări prin tehnologie VR (Virtual Reality) – care au avut un mare succes, dovedind apetitul pentru experiențe noi al publicului cinefil. Îmbucurător este faptul că numărul de spectatori a fost mai mare față de anul precedent, deși ediția din București a durat doar 8 zile (față de 10 zile, în 2016), iar numărul de săli de proiecție a fost mai mic. Publicul din București a participat și la cele 4 dezbateri propuse de organizatori: „Trafic de persoane și alegeri de viață”, „Migrația și acceptarea prin empatie”, „Poziția României privind reforma politicii europene de audio-vizual”, „Reconstrucția Europei de la Sarajevo”, precum și la ateliere de limbaj cinematografic cu Ileana Bîrsan și atelierele de educație cinematografică organizate în cadrul programului CinED.

Spectatorii din București au avut ocazia să ia parte la sesiunile de Q&A cu Adrian Sitaru și echipa de producție a scurtmetrajului Hero Test – parte a omnibusului În aceeași grădină, cu Yorgos Gkikapeppas (regizorul filmului Tăcerea), cu Annamaria Lodato (invitat special din partea canalului ARTE), cu Valeriu Jereghi, director al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Olga Cortac și Roxana Comeș reprezentând MOLDOX LAB, cuLina Lužytė(regizoarea filmului Împreună pentru totdeauna), cu Gheorghe Preda (regizorul filmului Camera obscură), cu Radu Potcoavă (regizorul filmului Vara s-a sfârșit), cu Gabriel Achim și echipa filmului Ultima zi. De altfel, Gabriel Achim a fost prezent la proiecțiile filmului său și la Iași și Timișoara, unde publicul a avut prilejul să îi pună întrebări după vizionare. În fiecare dintre cele 5 orașe, Festivalul a debutat cu Cealaltă parte a speranței (2017), în regia lui Aki Kaurismäki, filmul prezentat în premieră în România la FFE, pe 4 mai, la MNAR, în cadrul galei de deschidere a Festivalului.

Festivalul Filmului European, ediția din 2017, a însemnat peste 35 de filme vizionate în premieră în România, 60 de titluri de filme de lungmetraj, scurtmetraj, documentar și animații. Povestea iubirii, ultimul film în regia lui Radu Mihăileanu a putut fi vizionat în avanpremieră la Timișoara de către aproape 700 de spectatori în Grădina de vară – Capitol.

Accesul la proiecțiile din țară și de la centrele culturale din București a fost gratuit, însă intrarea la proiecțiile de la Cinema Elvire Popesco și la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul „Horia Bernea” s-a făcut contra cost. Trei dintre spectatorii plătitori de bilete, deținătorii seriilor 1698066, 1678023 și 1698219 sunt premiați cu câte un abonament pe un an la MUBI – platformă internațională de VoD (Video on Demand), care aduce laolaltă filme bune și publicul cinefil. Deținătorii seriilor sunt invitați să contacteze organizatorii, la adresa contact@ffe.ro, pentru a intra în posesia premiilor. Mai multe detalii la: http://ffe.ro/2017/te-premiem/

Secțiunile speciale ale FFE ediția XXI au fost:

AGORA – filme care au capacitatea să stârnească dezbatere pe marginea unor teme relevante pentru societate;

ARTE – filme oferite de canalul ARTE, disponibile pentru proiecții clasice și prin tehnologie VR (virtual reality);

LUX - cele 3 filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European (cea de a zecea), oferite de Biroul Parlamentului European din România;

Bandă desenată - filme inspirate din benzi desenate, programate în pre-ziua lansării Salonului European de Bandă Desenată;

Public tânăr - filme pentru copii și adolescenți;

Film Republica Moldova – filme de scurtmetraj și documentare din Republica Moldova.

Alex Trăilă este directorul artistic al festivalului, iar Paul Negoescu, ambasadorul ediției 2017 a FFE, precum și autorul spotului de promovare, disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=HZKhFLLYOyg

Detalii suplimentare despre ediția din 2017 a Festivalului Filmului European: www.ffe.ro

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale europene, al Muzeului Național de Artă, al Muzeului Țăranului Român/Cinema Muzeul Țăranului, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spațiului Public European, al UCIN și al Biroului de Informare al Parlamentului European.

Organizatorii mulțumesc în mod special partenerilor care au pus la dispoziție, cu generozitate, spații în centrele și institutele culturale pentru vizionări gratuite: Reprezentanța Comisiei Europene (care a oferit Spațiul Public European), Muzeul Național de Artă al României, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Organizatorii mulțumesc tuturor partenerilor pentru sprijinul oferit:Primăria Municipiului Iași; Casa de Cultură a Municipiului Iași "Mihai Ursachi"; Institutul Cultural Francez Iași; Asociația Studenților Francofoni din Iași; Primăria Gura Humorului; Centrul Cultural Gura Humorului; Primăria Municipiului Tîrgu Mureș; Asociația K’Arte Tîrgu Mureș;Primăria Municipiului Timișoara; Casa de Cultură a Municipiului Timișoara; Filarmonica Banatul; Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Litere, Istorie și Teologie; Centrul Cultural German Timișoara, FITT – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Institutul Francez Timișoara, OSUT-Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara, Via Rumania Cultura, Cinecultura, CinED; Macondo; SNSPA, PEN Club România; SUPER: Festivalul de filme făcute de adolescenți; aarc.ro; Agerpres; Blog de Cinema; Bookblog; București FM; Cărturești; Cațavencii; Călăuza app; CineFAN; Cinemagia; CinePub; Citatepedia; Dilema Veche; DOR; Dor de Ducă; Eskape; Eventbook.ro; FilmNewEurope; Filmtett; Gratuitor; HotNews; Hyperliteratura; Igloo; LiterNet; Movie News; Modernism; MUBI; News.ro; Observator Cultural; Radio România; Radio România Actualități; Radio Cultural; România Pozitivă; Samsung; Staropramen; Suplimentul de cultură; Șapte Seri; TVR; TANĂNANA; urban.ro; Webcultura; zeppelin; IașiFun; Radio România Iași; TVR Iași; Suplimentul de Cultură; TeleMoldova; Ziarul de Iași; Crai nou; Iași FUN; Imedia; Impact FM; Monitorul de Suceava; Cuvântul Liber; Out in Mureș; Punctul.ro; Radio România Tîrgu Mureș; Târgumureșeanul.ro; Zi de Zi Mureș; Zile și Nopți, Banatul Azi; Cinecultura; Marele Ecran; Pelicula Culturală; Tion; TVR Timișoara.

Contact:Alex Trăilă, Director artistic FFE, tel. 0747 28 98 93, e-mail: alex.traila@ffe.ro

Anca Hrab, Coordonator FFE - Institutul Cultural Român, tel. 0722 59 15 61, e-mail: ffe@icr.ro