Few Were Happy with their Condition – artiști din România expun la Chicago

<i>Few Were Happy with their Condition <i>- artisti din Romania expun la Chicago

În perioada 15 ianuarie - 5 martie 2016, spațiul Gallery 400 din Chicago găzduiește expoziția de artă video și fotografie „Few Were Happy with their Condition". Curatoriată de Olga Ștefan și itinerată cu sprijinul Institutului Cultural Român, expoziția cuprinde lucrări realizate de artiștii Dan Acostioaei, József Bartha, Irina Botea, Razvan Botis, Claudiu Cobilanschi, Ștefan Constantinescu, Alexandra Croitoru, Cristina David, Bogdan Gîrbovan, Alex Mirutziu, Ciprian Mureșan, Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Cristi Pogăcean, Ștefan Sava, Mona Vatamanu & Florin Tudor.

Lucrările reunite în expoziție reflectă viața în România de după 1989, într-o perioadă de tranziție aparent nesfârșită, în care speranțele și dezamăgirile se succed, iar reformele și liberalizarea se confruntă și împletesc cu corupția și metodele perpetuate din regimul comunist. Artiștii expozanți, activi de la finele anilor 1990 sau de la începutul anilor 2000, sunt preocupați de climatul politic și social, de moștenirea întunecată a trecutului și de contradicțiile prezentului, dar și de propriul lor istoric, ca și de condiția general-umană.

Conex expoziției, pe 16 ianuarie, la Universitatea din Chicago, și pe 17 ianuarie, la Gallery 400, au fost proiectate, sub genericul New Romanian Cinema, documentare și scurtmetraje realizate de Alexandru Solomon, Alex Baciu și Radu Munteanu,  Adrian Sitaru, Conrad Mericoffer, Gheorghe Preda, Mihai Sofronea,  Andreea Bortun, Andreea Vălean, Alexandru Ranta, Corneliu Porumboiu, Tudor Cristian Jurgiu, Cecilia Felmeri, Cristian Mungiu, Agatha Ioana Paltinel, Cristi Puiu. Festivalul a inclus și dezbaterea The Documentary in Art and Cinema, cu cineaștilor Irina Botea și Alex Baciu.

În luna februarie, Rozalinda Borcilă, artistă, scriitoare și activistă originară din Cluj și rezidentă în prezent la Chicago, va susține un performance în cadrul expoziției, în spațiul Gallery 400.

Proiectul Few Were Happy with their Condition a mai fost itinerat, în 2015, cu sprijinul ICR, la Winterthur, Elveția, și la Dresda, în Germania.


Prezentare Program Festival Film