Festivalul Trans-Dada-Tzara la Paris

Institutul Cultural Român de la Paris vă propune, în perioada 5 martie - 3 aprilie 2016, o serie de evenimente dedicate artistului român avangardist Tristan Tzara şi marcării a 100 ani de la naşterea mişcării DADA.

Mişcarea DADA sau dadaismul a fost o mişcare intelectuală, literară şi artistică care, în perioada Primului Război Mondial şi imediat următoare, s-a caracterizat printr-o repunere în discuţie a tuturor convenţiilor şi constrângerilor ideologice, estetice şi politice. Un rol important în dezvoltarea acestui curent a avut-o artistul, poetul şi eseisul avangardist român Tristan Tzara.

Evenimentele sunt organizate în colaborare cu Editions Transignum şi Centre national du livre, în cadrul Festivalului Printemps des Poètes.

Cabarete poetice și muzicale vor avea loc la Théâtre de verre (6 martie), la galeria Frédéric Moisan (miercuri, 9 martie), galeria Vincent Sala (vineri, 11 martie) sau la Auditorium de la Halle Saint Pierre (sâmbătă, 12 martie). Cu acest prilej publicul va putea asculta muzică electro-acustică de Octav Nemescu, Aurel Stroe și Tiberiu Olah inspirată de textele poetice ale lui Tristan Tzara. De asemenea, vor avea loc evenimente susținute de poeți, actori și dansatori din România, Franța, Israel, Italia.

Prestigioasa Café de Flore de pe bulevardul Saint Germain, loc celebru de întâlnire a intelectualității pariziene, va găzdui pe 17 martie o masă rotundă pe tema dadaismului, cu participarea mai multor istorici de artă, critici literari, poeți.

De asemenea, elevii Liceului Maximilien Vox din Paris sunt invitați joi, 10 martie la un atelier pe tema "Cum se face o carte Dada" coordonat de Martine Chittofrati și Wanda Mihuleac.

Totodată, două cărți bibliofile de excepție, editate cu ocazia festivalului de Editura Transignum, vor fi lansate pe 12 martie la Librăria Halle Saint Pierre. Prima, "Verbalisez l'homme approximatif. Hommage a Tristan Tzara", cuprinde texte scrise de 31 de poeți francezi, belgieni, români, italieni, vietnamezi, israelieni, însoțite de imagini create de 31 artiști vizuali francezi, spanioli, belgieni, olandezi, români, portughezi. Cea de a doua apariție editorială bibliofilă bilingvă, română și franceză, intitulată "Larmoire de textes", cuprinde poeme inedite în proză semnate de Hélene Cixous și traduse de Linda Maria Baros, însoțite de texte teoretice scrise de Laura Grünberg și Mica Gherghescu.

Un moment important al Festivalului va avea loc în cadrul standului României de la Salonul de carte de la Paris (Livre Paris) sâmbătă, 19 martie. Aici va fi organizată masa rotundă "Larmoire de textes" cu participarea scriitoarelor Hélene Cixous și Claire Leydenbach, a editoarei Wanda Mihuleac, a istoricului de artă Mica Gherghescu și a sociologului Laura Grünberg. Acțiunea va fi completată de mini-spectacolul susținut de coregrafa Isabelle Maurel și atelierul de improvizație Free Dance Song.

Evenimentele susţinute de ICR Paris:

Alăturat, programul complet al Festivalului.


Programme