Festivalul Naţional de Teatru: „Cine râde la urmă râde mai bine“

Numa’ mâine nu-i poimâine spune-o vorbă românească... La Bucureşti se anunţă vreme frumoasă în week-end, numai bună de sărbătoare. De vineri, 25 octombrie, Festivalul Naţional de Teatru ocupă Capitala timp de zece zile. Cu spectacole, concerte, expoziţii, ateliere, lansări de cărţi şi reviste. Cu marile mici bucurii ale unei vieţi normale. Şi, mai ales, cu pofta de a râde.
Viaţa e o comedie şi teatrul ne-o arată. Râsul e sănătos şi medicii îl recomandă. Să râdem, aşadar, la comédiile din FNT – texte clasice, în interpretări moderne. Caragiale, inevitabilul nu avea cum să lipsească nici anul acesta din festival, mai contemporan ca oricând. A sa Scrisoare pierdută este regăsită de Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, într-un spectacol al cotidianului politic şi amoros, regizat de Mircea Cornişteanu. Triunghiul conjugal al piesei, Zoe – Trahanache – Tipătescu, este redat comic de Cerasela Iosifescu, Ilie Gheorghe şi Claudiu Bleonţ, în reprezentaţiile ce vor avea loc miercuri, 30 octombrie, orele 17:30 şi 21:00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Vrem, nu vrem, “pupăm toţi piaţa endependenţi” de mai bine de-un secol, visând ipohondru la republici utopice, precum Conul Leonida faţă în faţă cu reacţiunea. Leonida Gem Session este o adaptare după Caragiale în cădere liberă, regizată de Gábor Tompa la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. András Hatházi şi, în travesti, Zsolt Bogdán dau viaţă unui cuplu la fel de comic şi acum, ca în urmă cu o sută de ani, căci războiul sexelor e nemuritor. Spectacolele sunt programate marţi, 29 octombrie, la orele 17:00 şi 21:00, la Sala “Toma Caragiu” a Teatrului “Bulandra”.

Mai bine bate-mă, dar lasă-mă să râd este filosofia clasicului Molière, dar cât de adevărată în istoria poporului român... Se râde în cascade la Şcoala nevestelor, un spectacol în ritm alert, regizat de Cristi Juncu la Compania “Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş. Protagonist: Nicu Mihoc, în două reprezentaţii ce vor avea loc joi, 31 octombrie, ora 20:30, şi vineri, 1 noiembrie, ora 18:00, la Sala “Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra.

Bunăstare sau fericire? Bani sau iubire? Par întrebări de zi cu zi, dar şi ele vin de demult, din frământările altor personaje moliereşti aduse în contemporaneitate de regizorul László Bocsárdi la Teatrul “Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. În rolul Avarului: Tibor Pálffy. Spectacolele sunt programate duminică, 27, şi luni, 28 octombrie, ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

Festivalul Naţional de Teatru vă invită – cu mic, cu mare – la reprezentaţiile sale şi vă reaminteşte că o zi în care n-am râs este una irosită. Biletele la spectacole se găsesc la casele teatrelor-gazdă, precum şi on-line pe site-urile acestora.