Festivalul Limbii Române în Canada și SUA

Festivalul Limbii Romane in Canada si SUA

Institutul Cultural Român de la New York organizează, în perioada 15-18 august 2015, în premieră în spațiul nord-american, Festivalul Limbii Române în Canada și SUA, serie de spectacole muzical-literare dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române.

La triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) – participă marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale Eugen Doga, naistul și dirijorul Vasile Iovu, scriitoarea Luminița Dumbrăveanu și regizorul artistic Teodor Guțu, toți patru din Republica Moldova. Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. În cele două state, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei – ca expresie identitară a poporului român – la dezvoltarea civilizației universale.

În acest context, programul propus de Institutul Cultural Român de la New York – în cooperare cu Asociația Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent „Flacăra Film”, din Chișinău – reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului. Evenimentele sunt dedicate atât comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, cât și publicului de alte origini etnice din Canada și SUA.

Proiectul are loc cu sprijinul Direcției Românii din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR.

Detalii suplimentare: pe site-ul ICR New York