Festivalul internaţional de muzică clasică şi preclasică "altreRisonanze - dall’antico al moderno"

În perioada 14-23 octombrie 2011, Accademia di Romania invită la un eveniment de anvergură internaţională - Festivalul internaţional de muzică clasică şi preclasică "altreRisonanze - dall'antico al moderno".
„Altrerisonanze - dall'antico al moderno" se doreşte o incursiune în tradiţia muzicală reliefată de diverse culturi ale lumii: de la moşteniri muzicale străvechi, trecând prin Renaştere, Baroc, Clasicism, până la cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea ajungând în zilele noastre, de la culturi occidentale de referinţă (Italia, Franţa, Germania, Austria, Spania), până la cea sud-americană. Toate aceste popasuri sunt realizate prin intermediul unor artişti de mare valoare din Romania şi Italia. Un loc aparte îl reprezintă muzica românească, acesteia îi sunt dedicate conferinţa şi concertul de închidere a festivalului, având ca oaspeţi muzicieni de elită din România.
Un alt moment important al festivalului va fi constituit de prezentarea, într-una dintre cele mai frumoase şi de tradiţie săli de concerte din Roma - "Oratorio del Caravita" – a unei variante inedite (pentru 12 instrumente şi solist) a Simfoniei a IV-a de Gustav Mahler pentru a marca 100 de ani de la moartea compozitorului austriac.
În cadrul Festivalului trebuie subliniată şi colaborarea cu o asociaţie muzicală ce se dedică muzicii vechi în Italia (Incontri Mediterranei) şi o strânsă colaborare cu muzicieni din România (în ceea ce priveşte muzica nouă). Ca o garanţie in plus a reuşitei acestui eveniment, concertele incluse în program au fost deja certificate de către public şi presă în cadrul altor festivaluri de anvergură cum ar fi: "Cantiere Internazionale d'Arte" - Montepulciano, "Festival Roma Barocca" - Roma, "Festival Internazionale di Organo e Strumenti Antichi" - Orte, Ostia Classic" - Ostia, "L'Ascolto in Concerto" - Roma.
Concertele din cadrul festivalului se vor desfăşură în Sala de Concerte a Accademia di Romania şi la Oratorio del Caravita (Via del Caravita 7, Roma, concertul din 22 octombrie)
Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul Accademia di Romania: http://www.accadromania.it/home_ro.htm