Festivalul Internațional de Film NexT, ediţia a VIII-a

Festivalul International de Film NexT, editia a VIII-a

Institutului Cultural Român va sprijini, şi anul acesta, Festivalul Internațional de Film NexT, care se desfăşoară în perioada 3-7 aprilie 2014 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO, Ceainăria Cărturești, Club Spice, J’ai Bistrot şi Club Control. 123 de filme de scurt şi mediu metraj intră anul acesta în selecția Festivalului Internațional de Film NexT, semnată de criticii Andrei Rus și Irina Trocan. 9 seminarii cu profesioniști străini și români din domeniu, concursul The Pitch, în urma căruia un tânăr cineast va primi 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, și NexT Short Film Market, care reunește producători români și străini, completează programul NexT.
Pentru prima dată, la NexT are loc concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom. 15 tineri cineaști și-au înscris proiectele pentru un premiu de 5.000 de euro. Între 4 și 6 aprilie, toate prezentările lor filmate vor fi postate pe pagina de Facebook a ShortsTV. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „Like”-uri până duminică, 6 aprilie, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Cele cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.
26 de filme concurează în Competiția internațională și 14 în cea națională, prima dedicată filmelor românești din istoria NexT. Programele speciale din acest an sunt NexT Is Love, NexT Look, Angry Ukrainians, Arthouse Shorts și LGBT. Seri speciale cu proiecții & party-uri vor fi organizate în Club Spice, Club Control și J’ai Bistrot.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), pot fi văzute în cadrul Short Matters!, numai la NexT, iar vineri, de la ora 21:00, e seara Oscarurilor la CinemaPRO din Bucureşti. Oscars Night va aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, Helium, în regia lui Anders Walter. Totodată, filmele din secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, Semaine de la Critique, pot fi văzute în premieră la NexT. Scurtmetrajele regizate de cineaști apropiați Societății Culturale NexT sunt reunite, din nou, în secțiunea Festival Friends.

Nouă seminarii figurează în programul NexT, pe teme ca rolul festivalurilor, co-producții, Europa Creativă sau regie. Peter Webber, nominalizat la Oscar, BAFTA și Globul de Aur pentru Girl with a Pearl Earring, va susține un masterclass duminică, 6 aprilie, de la 13.00, la Sala de Cinema a UNATC.