Festivalul Internațional #BEFREEFEST își așteaptă spectatorii la Chișinău

Desfășurat anul acesta sub genericul „Prin Noi Înșine”, Festivalul Internațional al Artelor Contemporane BEFREEFEST își așteaptă spectatorii în perioada 3-9 noiembrie 2023, la Teatrul Fără Nume din Chișinău. În cadrul evenimentului, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, care va prezenta sâmbătă, 4 noiembrie 2023, ora 17.00, producția „Pattern”, în regia lui Daniel Chirilă.

„Pattern e de fapt Patern. Povestea unui fiu matur, confruntat cu ideea apariției tatălui absent. Un fiu care și-a imaginat de-a lungul vieții figura paternă din povestirile și întâmplările trăite de ceilalți, un tată creat asemenea unui puzzle, o figură dominantă chiar și prin absență. Pattern e povestea unei tranziții tată–fiu sau fiu–tată, una a realităților paralele, una a pattern-urilor care se repetă din generație în generație.” Daniel Chirilă

PATTERN

Regia: Daniel Chirilă; scenografia: Mihai Păcurar; muzica: Paul-Ovidiu Cosovanu (compoziție și interpretare live). Data premierei: 5 februarie 2021. Durata spectacolului: 1h 20 minute. Distribuția: Daniel Beșleagă, Paul-Ovidiu Cosovanu.

BEFREEFEST discută ideea de libertate prin spectacole de teatru, dans, muzică și filme, cu scopul de a susține creativitatea în toate formele sale. Libertatea din acest festival este definită de multitudinea formelor artistice. BEFREEFEST reprezintă, de asemenea, ocazia unor noi oportunități pentru mediul cultural din Chișinău de a interacționa cu producții teatrale și cinematografice internaționale, care explorează ideea de Libertate și Responsabilitate. „A fi liber” înseamnă, înainte de toate, a fi responsabil față de tine însuți, de viața ta, de propria situație economică și socială. În acest sens, ediția a V-a a festivalului se va desfășura sub genericul „Prin Noi Înșine”. Anul acesta, în programul festivalului sunt incluse producții de teatru, muzică și film din Republica Moldova, România și Austria.

Evenimentul este organizat de Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova în colaborare cu: Clusterul EUNIC Moldova; Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la ChișinăuAustrian Embassy Chișinău; Biroul de Cooperare al Elveției /Swiss Cooperation in Moldova; Embassy of the Slovak Republik in Chisinau; Laboratory of Initiatives for DevelopmentOWH Studio.

Parteneri media: TVR MoldovaCompania Teleradio MoldovaJurnal FMJurnalTV.mdAgora.md,Ea.md,diezYouth.md.

Program BEFREEFEST, ediția 2023

3 noiembrie | ora 18.30

Deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Artelor Contemporane BE FREE FEST, ediția a V-a.

CEI DOI de Ianoș PETRAȘCU

Teatrul MADE

Chișinău, Moldova

4 noiembrie| ora 17.00

PATTERN de Daniel Chirilă

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Piatra Neamț, România

ora 18.30

COLIVIA CU NEBUNE de Jean Poiret

Teatrul Republican „Luceafărul”

Chișinău, Moldova

5 noiembrie | ora 18.00

MAHAMAYA de Iwan Wyrypajew

Teatrul Fără Nume

Chișinău, Moldova

6 noiembrie | ora 18.00

Film: LA PENSIE de Radu Zaporojan (ficțiune)

Casa de producție OWH Studio

Chișinău, Moldova

ora 20.00

Film: DRAGOSTEA NU E O PORTOCALĂ de Otilia Babara (documentar)

Casa de producție OWH Studio

Chișinău, Moldova

07 noiembrie | ora 18.50

HYDRAOS de Editta Braun

Compania de dans „Editta Braun”

Salzburg, Austria

08 noiembrie | ora 18.30

iSWINGmyWAY de Misha Grossu

„Fresh Jazz”, concert

Chișinău, Moldova

09 noiembrie | ora 18.30

Închiderea oficială a Festivalului Internațional al Artelor Contemporane BE FREE FEST, ediția a V-a.

CAPCANA de Petru Hadârcă

Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Chișinău, Moldova

NOTĂ: Toate evenimentele se vor desfășura în incinta Teatrului Fără Nume, din str. Sfatul Țării 18. Excepție fac spectacolele „Colivia cu nebune” din 4 noiembrie, ora 18.30, care va fi prezentat la sediul Teatrului Republican „Luceafărul”, din str. Veronica Micle 7, și „Capcana”, din 9 noiembrie, ora 18.30, care va fi prezentat la sediul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 79.