Festivalul Independent de Teatru Undercloud, ediția a VII-a

În perioada 1-11 septembrie 2014, va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român ediția a VII-a a Festivalului Independent de Teatru Undercloud, devenit anul acesta festival internațional. Vor fi prezentate la București și spectacole din Marea Britanie, Franța și Ungaria. În plus, selecționeri internaționali sau directori de teatre din străinătate vor viziona integral producțiile prezentate în concurs, pentru stabilirea unor viitoare proiecte de colaborare în spațiul european.
O primă ediție internațională, dar, ca și în anii trecuți, festivalul are și caracter de concurs, pentru producțiile românești. Spectacolele care participă în secțiunea On vor fi jurizate de actorul George Ivașcu, regizorul Sanda Manu, criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, jurnalistul Cristina Bazavan, teatrologul Irina Ionescu și vor fi premiate (9 premii) în Gala Undercloud.

În cadrul festivalului vor avea loc și spectacole/concerte/conferințe în care vor putea fi urmăriți: Oana Pellea, Marcel Iureș, Lari Georgescu, Claudiu Bleonț, Anca Sigărtău, Marius Manole, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Magda Catone. Vor avea loc lecturi scenice după texte de: Mathias Malzieu și Jean Claude Carrière.


Sâmbătă – 6 septembrie 2014, Muzeul Național al Țăranului Român (Sala Horia Bernea), de la ora 21:00
Actors Touring Company din Marea Britanie (www.atctheatre.com) va prezenta spectacolul „Blind Hamlet“ de Nassim Soleimanpour. Regia: Ramin Gray.

Ce ai face dacă viitorul ar începe să se vadă în negru? Ai călători? Te-ai concentra asupra familiei? Ți-ai descoperi un nou hobby? În „Blind Hamlet“, scriitorul iranian Nassim Soleimanpour se confruntă cu pierderea lentă a vederii. Tragedia se prefigurează, dar el alege să se joace, prin intermediul unui dictafon, cu adevărul, ficțiunea, destinul și șansa. Îi invită pe William Shakespeare și pe câțiva membri ai publicului să se joace împreună cu el.

Spectacolul este, în fapt, o meditație asupra acțiunii și interacțiunii, într-o lume din ce în ce mai mică. „Blind Hamlet“ vorbește despre alegeri, fiind o producție în care publicul alege. Un spectacol fără actori, cu o voce pre-înregistrată, care spune povestea și conturează sarcinile pe care publicul trebuie să le respecte. Șapte persoane din public vor fi invitate pe scenă, pentru câteva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat să participe, în anumite momente ale spectacolului.

Nassim Soleimanpour este un dramaturg iranian, a cărui primă piesă „White Rabbit, Red Rabbit“ a avut succes încă de la premiera din anul 2011. După premieră, s-a jucat în peste 20 de limbi, în întreaga lume. Cu toate acestea, din păcate, autoritățile iraniene nu îi permit, de cele mai multe ori, lui Nassim Soleimanpour să călătorească pentru a participa la premierele propriilor spectacole. Nassim locuiește la Tehran, împreună cu soția și câinele său.

Ramin Gray este directorul artistic al Actors Touring Company, pentru care a regizat/lucrat după texte de Roland Schimmelpfennig, Sarah Kane, Ivan Viripaev, David Greig și Jung Chang. Anterior, a lucrat pentru The Royal Court Theatre, unde a regizat texte de Simon Stephens, Marius von Mayenburg, Mark Ravenhill, frații Presnyakov, Vassily Sigarev, Juan Mayorga, David Watson, Marina Carr. A colaborat și cu Volkstheater Wien, Deutsche Schauspielhaus Hamburg, Salzburg Festspiele, Brageteatret (Norvegia). A regizat și spectacole de operă (Staatsoper din Hamburg, Royal Opera de la Londra ș.a.).

Actors Touring Company comisionează, produce și promovează teatru internațional contemporan în Marea Britanie și în afara granițelor țării de reședință. Compania funcționează încă din anul 1980.

Producția britanică este prezentată anul acesta și la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy).
Durata spectacolului: 60 de minute
Prețul biletelor: 35 de lei
Spectacolul este interactiv și se va juca în limba engleză, fără traducere. Spectacolul solicită un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori.

Pentru prezentarea acestui spectacol, Festivalul Undercloud a încheiat un parteneriat cu British Council România.


Duminică – 7 septembrie 2014, Muzeul Național al Țăranului Român (Sala Horia Bernea), de la orA 21:00Compania franceză de dans „BAKHUS“ (www.compagnie-de-danse.fr) va prezenta spectacolul „A l’ombre de Coré“. Coregrafia: Mickaël Six. Dansatori: Mickaël Six și Sami Loviat-Tapie.

Producția a fost creată în 2011, după întâlnirea coregrafului Mickaël Six cu talentatul dansator Sami Loviat-Tapie. Proiectul coregrafic explorează dimensiunile câmpului vizual – ceea ce vedem în realitate şi ceea ce ni se pare că vedem. Hipnotizat, într-un univers poetic, publicul, fascinat deopotrivă de regatul umbrelor şi de lumea înconjurătoare, se va găsi în imposibilitatea de a şti ce să privească mai întâi. Producția propune un adevărat joc al umbrelor și al luminii, al inserțiilor video, este plină de inventivitate și de poezie și prezintă, în plus, doi dansatori extraordinari (hip hop, dar cu o solidă pregătire coregrafică). Între realitate şi lumea virtuală, se va instala confuzia.

Spectacolul a fost prezentat în mai multe teatre și festivaluri internaționale, printre care și Avignon, secțiunea Off (2013 și 2014, Theater Golovine).

Pentru coregraful Mikael Six aventura dansului a început în 2001, în zona underground hip hop. A descoperit, apoi, şi a început să fie interesat de coregrafie. A colaborat cu mai multe companii de dans precum Artefakt (Céline Amato) sau Hervé Koubi. Dornic să descopere alte zone artistice, Mickael Six a lucrat și pentru spectacole de circ sau teatru. A creat spectacole de improvizaţie pe străzile marilor oraşe: Avignon, Nisa, Barcelona, Roma. În ultimii zece ani, Mickael a început să-și împărtăşească propria viziune asupra dansului, realizând spectacole de autor.

Compania BAKHUS are drept obiectiv promovarea artelor spectacolului. În sfera dansului urban şi de stradă, trupa propune proiecte artistice în care toate formele de spectacol precum teatrul, muzica live, proiecţiile video se completează reciproc. Compania dezvoltă proiecte culturale şi educaţionale în parteneriat cu Centrul Cultural din Cannes, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Centrul de Artă Concret din Mouans-Sartoux.

Durata spectacolului: 45 de minute
Prețul biletelor: 35 de lei


Luni – 8 septembrie 2014, Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00

Compania maghiară „FORTE“ (www.fortecompany.hu) va prezenta spectacolul „Așteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett.
Traducere: Emil Kolozsvári Grandpierre, costume: Mari Benedek, decor: Milorad Krstic, lumini: Ferenc Payer, sunet: Gábor Keresztes, producător: Judit Számel, regia: Horváth Csaba. Distribuția: Vladimir – József Kádas; Estragon – Csaba Krisztik; Lucky – Márton Pallag; Pozzo – Máté Andrássy; Băiatul – Borbála Blaskó.

O propunere coerentă de teatru fizic, în care coregraful/regizorul și membrii trupei încearcă să prezinte relația specială a lumii lui Beckett cu moartea, tăcerea și muzica. Cel mai important element al spectacolului este chiar trupul interpreților. Așteptarea devine un joc, iar mingea galactică numită Pământ se învârte rapid în jurul axei sale.

„FORTE“ este o companie tânără, fondată de regizorul și coregraful Csaba Horváth, în 2005. Grupul de actori și dansatori experimentează o formă de expresie necunoscută până acum în Ungaria. Scopul lor este să creeze un limbaj nou, omogen, cu ajutorul corpurilor, vocilor, dansului, muzicii și textului. Teatrul fizic, așa cum este înțeles de membrii companiei, încearcă să gândească diferit povestirea, situațiile, construcția scenei, timpul scenic, spațiul de joc, dramaturgia întregului spectacol. Compania aduce în prim plan o metodă de actorie particulară și originală.

Csaba Horváth este dansator și coregraf profesionist. A realizat sau a participat la realizarea unui număr impresionant de producții. A fost prezent în calitate de dansator sau coregraf în numeroase festivaluri de gen, printre care și Edinburgh, Cairo, Londra, Festivalul Uniunii Teatrelor Europene, Cracovia, Sarajevo ș.a. În 2005, a fondat compania „FORTE“. A colaborat cu Universitatea Harvard, American Repertory Theatre, Teatrul „Katona József“, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ din Timișoara, cu János Szász, László Bocsárdi, Min Tanaka, Anatoli Vasiliev (pentru coregrafia spectacolului „Medeea“, prezentat la Festivalul „Epidaurus“ în Grecia) ș.a.

Durata spectacolului: 2 ore
Prețul biletelor: 35 de lei
Spectacolul se va juca în limba maghiară, dar va fi subtitrat în limba engleză. Pentru prezentarea acestui spectacol, Festivalul Undercloud a încheiat un parteneriat cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.