Festivalul Filmului Românesc la „Belles Roumanies”

În perioada 1-15 decembrie 2007, la Esch sur Alzette (Luxemburg), Thionville, Longwy şi Sarreguemines (Franţa) va avea loc Festivalul Filmului Românesc în Luxemburg şi în Marea Regiune. Evenimentul, organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român şi Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg face parte din programul "Belles Roumanies", desfăşurat la Esch sur Alzette pe tot parcursul anului 2007.

Festivalul se va deschide sâmbătă, 1 decembrie, cu proiecţia filmului 4 luni, săptămîni şi 2 zile de Cristian Mungiu, urmată de o festivitate.

Pe 10 decembrie, filmul California Dreamin (nesfârşit) de Cristian Nemescu va fi prezentat, în cadrul festivalului, în premieră luxemburgheză.

În aceeaşi zi, criticii de film Alex Leo Şerban (România) şi Joy Hoffmann (Luxemburg) vor vorbi despre succesul filmului românesc în contextul cinematografiei contemporane.

Programul festivalului cuprinde nouă documentare – Graţian de Thomas Ciulei, Beyond the Forest de Gerarld Igor Hauzenberger, Bela Lugosi de Florin Iepan, Pe drum şi Blestemul ariciului de Dumitru Budrală, A fi sau a nu fi de Anca Damian, La ballade du serpent de Martha Bergman si Frederic Fichefet – şi şase filme de ficţiune: 4 luni, săptămîni şi 2 zile de Cristian Mungiu, Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu, California Dreamin (nesfârşit) de Cristi Nemescu, A fost sau n-a fost de Corneliu Porumboiu, Hârtia va fi albastră de Radu Muntean, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii de Cătălin Mitulescu, Restul e tăcere de Nae Caranfil.

Fiecare proiecţie va fi urmată de o discuţie între public şi cineaştii şi actorii români prezenţi.


Contact media: Biroul de presă al ICR, tel. 031 7100 625, e-mail: biroul.presa @ icr.ro