Festivalul Filmului Românesc în Spania ajunge la Granada, Oviedo și Sevilla

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de film românesc/ Muestra de Cine Rumano, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, ajunge în orașele Granada, Sevilla și Oviedo începând cu luna octombrie. După inaugurarea de la Madrid, în luna aprilie, Festivalul este itinerat în prezent la Santander, urmând ca în ultima parte a anului să poposească în alte șapte orașe spaniole.

Miercuri, 4 octombrie 2023, Muestra de Cine Rumano va fi inaugurat în Andaluzia. Filmele vor fi proiectate la Granada, în perioada 4-27 octombrie 2023, și în capitala provinciei, Sevilla, în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie 2023. Evenimentul este organizat în colaborare cu Filmoteca de Andalucía și cu sprijinul Consulatului General al României la Sevilla.

Duminică, 8 octombrie 2023, Festivalului de film românesc va fi inaugurat la Oviedo. În capitala provinciei Asturias, ICR Madrid colaborează cu Semana del Audiovisual Contemporáneo de Oviedo (SACO), Fundación Municipal de Cultura de Oviedo și Consulatul General al României la Bilbao.

Filmele sunt proiectate în original, cu subtitluri în limba spaniolă, după următorul program:

GRANADA (la Biblioteca de Andalucía):

• 4 octombrie: Miracol/Miracle – r. Bogdan George Apetri, 2021

• 11 octombrie: Metronom, r. Alexandru Belc (2022)

• 27 octombrie: R.M.N. - r. Cristian Mungiu, 2022

OVIEDO (la Teatro Filarmónica):

• 8 octombrie: Miracol/Miracle – r. Bogdan George Apetri, 2021

• 12 octombrie: Marocco / Mikado - r. Emanuel Pârvu, 2021

• 22 octombrie: R.M.N. - r. Cristian Mungiu, 2022

• 26 octombrie: Balaur/ A Higher Law – r. Octav Chelaru, 2021

• 16 noiembrie: Metronom, r. Alexandru Belc (2022)

• 3 decembrie: SpreNord/ To the North - r. Mihai Mincan, 2022

SEVILLA(la Centro de Iniciativas Culturales de la Universidad de Sevilla. CICUS):

• 20 noiembrie: SpreNord/ To the North - r. Mihai Mincan, 2022

• 4 decembrie: Marocco / Mikado - r. Emanuel Pârvu, 2021

• 18 decembrie: Balaur/ A Higher Law – r. Octav Chelaru, 2021

Festivalul a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească, cât și în rândul profesioniștilor. Este vorba despre un proiect anual de promovare a cinematografiei românești pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care constă în proiectarea a cinci, șase pelicule recente în capitala Spaniei, fílmele fiind ulterior itinerate prin diverse orașe spaniole.

Orașele selectate pentru itinerare anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică: Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei), Valencia (în regiunea cu o imigrație românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești), Sevilla (important oraș din Andaluzia), Oviedo, Zaragoza, Santander și Granada, orașe cu o concentrare importantă de resortisanți români.

La Madrid, Barcelona, Santander și Oviedo sunt invitați profesioniști din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse. De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care să prezinte o parte dintre filme și să modereze întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Proiecțiile sunt organizate în colaborare cu Cineteca Madrid, Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză și Ateneul din Santander.