Festivalul Filmului European, ziua zero - Yorgos Nousis a cântat pe o chitară primită din România

Chitaristul grec Yorgos Nousis a susţinut joi, 8 mai, un concert live de chitară clasică, în faţa unui public numeros, care a umplut sala Institutului Cultural Român. „Cânt în această seară pe o chitară primită de la un prieten drag din România“, a spus Yorgos Nousis când a urcat pe scenă.
Recitalul a inclus o adaptare pentru chitară după Bela Bartok și piese din coloanele sonore ale filmelor Zorba Grecul, Pulp Fiction, Pantera roz, Vremea ţiganilor.

Prezenţa lui Yorgos Nousis la Bucureşti a fost susținută de Fundaţia Culturală Greacă, iar recitalul a reprezentat o avanpremieră a Festivalului Filmului European, care începe astăzi, de Ziua Europei, cu un film grecesc, Miss Violence, premiat la Festivalul de la Veneţia.

Gala de deschidere a Festivalului Filmului European le face cunoştinţă cinefililor români, de la 19:30, la Cinema Studio, cu Miss Violence / Grecia, 2013. Filmul a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor (Themis Panou), Premiul Fedeora pentru cel mai bun film mediteranean, Premiul Arca Cinema Giovani pentru cel mai bun film din competiție – Festivalul Internațional de Film de la Veneția, 2013. Proiecția va avea loc la Cinema Studio, în prezența regizorului Alexandros Avranas și a actriței Eleni Roussinou. După proiecţie va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moderată de criticul de film Andrei Rus.
Tot astăzi, în prima zi a festivalului, vor fi proiectate două filme la Cinema Elvire Popesco.
• De la ora 18:00, puteţi vedea filmul Băieţii şi Guillame, la masă! Cele mai potrivite cuvinte despre acest film îi aparţin regizorului şi scenaristului Guillaume Gallienne: „Cea mai veche amintire a mea cu mama este de când aveam cinci ani. Ne chema, pe mine și pe cei doi frați ai mei, la cină, strigând: «Băieții și Guillaume, la masă!». Ultima dată când am vorbit cu ea la telefon, înainte să-nchidă, mi-a zis: «Te îmbrățișez, draga mea!». Să zicem că, între momentele când am auzit aceste două fraze, au existat câteva neînțelegeri…”. Filmul a fost premiat la Cannes 2013 și César 2014. Mai multe detalii despre film, aici. • La Cinema Elvire Popesco va fi proiectat, în continuare, de la ora 20:00, documentarul britanic McCullin, regizat de David Morris şi Jacqui Morris. Documentarul explorează atât viața și munca lui McCullin, cât și viziunea lui despre jurnalism. Filmul oferă o perspectivă asupra istoriei fotojurnalismului prin prisma unuia dintre cei mai apreciați practicieni. Fotojurnalist într-o perioadă critică (1966-1983), McCullin a fost martorul multor schimbări în media și al instaurării independenței editoriale în presa scrisă. În anul 2011, documentarul McCullin a fost nominalizat la Premiile BAFTA pentru cel mai bun documentar și cel mai bun debut. Detalii despre documentar, aici.
Intrarea la filmele Festivalului Filmului European este liberă şi se face pe baza unor bilete cu valoare nominală zero, care se obţin de la casele de bilete de la Studio, respectiv Elvire Popesco, în ziua proiecţiei.

Despre Festivalul Filmului European
Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9 – 15 mai la Bucureşti (Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco) şi 16-18 mai la Tîrgu-Mureş (Cinema Arta) şi le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animaţie) din 25 de ţări. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele Valuri, Lord, Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic. Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului său în cinematografia mondială.
Ca în fiecare an, va fi acordat Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat de FFE filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.
Premiul Publicului
va fi anunțat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai, după proiecția filmului austriac Soldatul Jane (regia: Daniel Hoesl, 2013).

Programul complet şi toate detaliile despre calendarul proiecțiilor, evenimentele speciale, concursuri și participarea la votul pentru acordarea Premiului Publicului se găsesc pe site-ul www.ffe.ro.


Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociația K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

Parteneri media: Agerpres, All About Romanian Cinema, Anthony Frost, Bucureşti FM, Calendar Evenimente, Cărtureşti, Cinemagia, Cocor, Cocor Media Channel, Decât o Revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Evenimentul zilei, Euractiv, Europa FM, FEEDER, Film New Europe, Film Menu, Film Reporter, Frontline Club, Gratuitor, Igloo, Kooperativa 2.0, La un ceai, LiterNet, Metropotam, Modernism, Money Magazine, Observator Cultural, PORT, Radio România Cultural, Realitatea.net, RFI, Senso TV, Șapte Seri, Times New Roman, TVR.

www.ffe.ro
www.facebook.com/ffeRomania