Festivalul Filmului European, ziua a cincea - Eroii Elizei Zdru şi-au văzut în premieră filmul la cinematograf

Regizoarea Eliza Zdru a mărturisit la capătul zilei a cincea a festivalului, după proiecţia documentarului Cântece pentru un muzeu, că a fost pentru prima oară când eroii filmului l-au văzut la cinematograf. Declarația a fost făcută după proiecţia care a avut loc la Cinema Elvire Popesco. Discuţia regizoarei cu publicul a fost urmată de un recital susţinut de eroii filmului, cei patru cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți. Momentul a fost aplaudat în picioare de spectatori. Cu aceeaşi ocazie, cei patru şi-au exprimat regretul că nimeni din familiile lor nu duce mai departe tradiţia. Cinefilii bucureşteni au putut vedea, tot la Cinema Studio, comedia spaniolă Câte o armă în fiecare mână.

Un alt moment aparte al zilei a cincea l-a constituit proiecţia documentarului Max Beckmann, despre care istoricul de artă Erwin Kessler a spus, în preambulul proiecţiei, că este „un alt fel de documentar, altfel decât cele de la Teleeciclopedia“. Programul zilei a inclus și proiecţia filmului polonez Păpuşa, la Cinema Elvire Popesco, a cărui sală a fost, din nou, neîncăpătoare pentru toți cei dornici să se bucure de oferta FFE.

Puteţi descărca fotografii de la evenimentele din cadrul festivalului accesând Jurnalul de festival.

Astăzi, în ziua a şasea, vor fi proiectate cinci filme: o dramă turcească şi una grecească, o comedie neagră maghiară și una finlandeză, precum şi un thriler suedez. Iată programul complet:

Cinema Studio
18:00 Dragostea iubește coincidenţele / Aşk Tesadüfleri Sever (dramă, 97’ - Turcia, 2011 – r. Ömer Faruk Sorak) – Numeroase premii, între care Cea mai bună coloană sonoră - Yefa, Turcia, 2012; Cea mai bună actriţă - Sadri Alışık, Turcia, 2012; Cea mai bună imagine - Lucerna, Elveţia, 2012.
20:00 Tura divină / Isteni Mûszak (comedie neagră, 100’ - Ungaria, 2013 – r. Márk Bodzsár) - Premiul Special al Juriului – CinEast, Luxemburg, 2013; Cel mai bun film – Fantasporto, Porto, 2014.
Cinema Elvire Popesco
16:30 Miss Violence (dramă, 99’ - Grecia, 2013 – r. Alexandros Avranas) – filmul a fost prezentat în Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou, în faţa unei săli arhipline.
18:30 21 de metode de a distruge o căsnicie / 21 tapaa pilata avioliitto (comedie, 89’ - Finlanda, 2013 – r. Johanna Vuoksenmaa) - Premiul Publicului – Premiile Jussi, Finlanda, 2014.
20:00 Call Girl (thriller, 140’ - Suedia, 2013 – r. Mikael Marcimain) - Premiul Publicului - Ljubljana, 2013; Premiul New Blood – Festivalul Filmului Poliţist, Cognac, 2013; Premiul FIPRESCI – Toronto, 2012; Cele mai bune costume, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet – Premiile Guldbagge, 2013.

Intrarea la filmele Festivalului Filmului European este liberă şi se face pe baza unor tichete cu valoare nominală zero, care se obţin de la casele de bilete de la Studio, respectiv Elvire Popesco, în ziua proiecţiei.