Festivalul Filmului European, pentru a doua oară în Hunedoara

Festivalul Filmului European, aflat la cea de-a XX-a ediţie națională, revine în Hunedoara pentru a doua oară, mulțumită excelentei colaborări dintre organizatorii FFE și partenerii acestora: Primăria Municipiului, Castelul Corvinilor și Facultatea de Inginerie.

Festivalul debutează pe 27 mai 2016, cu o gală în aer liber, la Castelul Corvinilor, cu proiecția filmului Dincolo de calea ferată (România, 2016), a cărui premieră națională a avut loc în urmă cu doar o lună. La gală vor fi prezenți Oana Tudor și Radu Romaniuc, care după proiecție vor răspunde întrebărilor publicului.

Între 27 și 29 mai 2016, în curtea Castelului Corvinilor (Str. Castelului nr. 1-3) și în Aula Facultății de Inginerie Hunedoara (Str. Revoluției nr. 5), publicul este invitat să vizioneze nouă filme europene foarte diferite, noi și relevante atât pentru zilele noastre cât și pentru momente importante în istoria recentă a continentului european. Spectacolul de gală prezintă o producție regizată de Cătălin Mitulescu, ambasadorul onorific al Festivalului în anul 2012, câștigătorul premiului Palme d'Or pentru scurt metraj la Cannes în 2004 (cu filmul Trafic) și premiat la numeroase alte festivaluri de film.

Accesul la proiecții este gratuit, iar programul este următorul:

Curtea Castelului Corvinilor:

Vineri 27 mai

21:30   Gala Dincolo de calea ferată - (dramă, comedie / r. Cătălin Mitulescu / România, Italia, Suedia / 2016) 91'

Sâmbătă, 28 mai2016

21:30   Intrusul- (dramă / r. Shariff Korver / Olanda / 2014) 87'

Duminică, 29 mai 2016

21:30   Banat - (dramă / r. Adriano Valerio / Italia, Bulgaria, România, Macedonia / 2015) 82'

Aula Facultății de Inginerie:

Sâmbătă, 28 mai 2016

17:00   Schmitke - (comedie, mister / r. Štěpán Altrichter / Republica Cehă, Germania / 2014) 94'

19:00   Ma ma - (dramă / r. Julio Medem / Spania, Franţa / 2015) 110'

21:00   Comunitatea - (dramă / r. Thomas Vinterberg / Danemarca / 2016) 111'

Duminică, 29 mai 2016

17:00   1944 - (dramă / r. Elmo Nüganen / Estonia, Finlanda / 2015) 100'

19:00   Mustang - (dramă / r. Deniz Gamze Ergüven / Franța, Germania, Turcia, Qatar / 2015) 97'

21:00   Labirintul minciunilor - (dramă istorică / r. Giulio Ricciarelli / Germania / 2014) 124'

Anca Damian, ambasadorul onorific al Festivalului din acest an, a realizat spotul de promovare a Festivalului, care poate fi vizionat pe  www.ffe.ro

Programul ediției din Hunedoara: http://ffe.ro/Filme-Program_HD.html  

Cea de a douăzecea ediţie a Festivalului este organizată de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.

Ediţia de la Hunedoara a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, Castelului Corvinilor și a Facultății de Inginerie Hunedoara.

Organizatorii mulțumesc partenerilor pentru sprijinul oferit: Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), Festivalul One World Romania, Programul CinED (realizat de - Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo), Primăria Municipiului Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Asociația K'arte, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Cinema ARTA - Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociatiei CASA PLAI), Filarmonica Banatul Timișoara și partenerilor media: Agerpres, Anthony Frost Bookstore, B365.ro, Blog de cinema, Bookblog, Bucharest City App, Cărturești, Cațavencii, Cinemagia, Decât o revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Eskape.ro, Europa FM, Film New Europe, Gratuitor, Hotnews, Hyperliteratura, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Modernism, News.ro, Observatorul Cultural, Radio România București FM, Radio Romania Cultural, RFI, România Pozitivă, The Institute, TVR, Urban.ro, Webcultura, Zeppelin.

Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate pe www.facebook.com/ffeRomania și www.ffe.ro