Festivalul Filmului European la Tokyo si Kyoto

Festivalul Filmului European la Tokyo si Kyoto

În perioada 18 iunie-15 iulie 2016 se desfășoară a XIV-a ediție a Festivalului Filmului European „EU Film Days” în Japonia, la Tokyo si Kyoto. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2003, și de atunci a avut loc în fiecare an. Începând cu 2007, evenimentul a fost organizat de Centrul National de Film (NFC), care face parte din Muzeul de Artă Modernă, Tokyo. NFC oferă locul pentru toate proiecțiile din Tokyo. Gestul partenerilor niponi este o expresie implicită a aprecierii și susținerii evenimentului ca o oportunitate de schimb cultural cu statele UE. 

 „Zilele Filmului UE în Japonia” este principalul eveniment cultural al anului pentru delegația UE, care se desfășoară în colaborare cu ambasadele și institutele culturale ale statelor membre UE în Japonia. Evenimentul își propune să aducă Europa - în special diversitatea culturală, de stiluri de viață, lingvistică și uneori, aspecte de incursiune istorică sau legate de condiții sociale - mai aproape de publicul  japonez prin intermediul artei cinematografice. Vor fi prezentate 30 de filme din 26 de state membre ale Uniunii Europene.

Anul acesta organizatorii au propus participarea României cu filmul „Câinele japonez” (2013), în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. În rolurile principale Victor Rebengiuc, Șerban Pavlu și Kana Hashimoto, împreuna cu fiul ei Toma. Filmul a fost selectat pentru a reprezenta România la cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar  (2015), pentru categoria cel mai bun film străin.

Filmul va fi proiectat în cadrul „EU Film Days” la National Film Center (NFC) și la Museum of Modern Art din Tokyo.

Evenimentul este o oportunitate de etalare a calitații de excepție a producțiilor de film europene, multe dintre acestea fiind proiectate pentru prima oară în Japonia.

Institutul Cultural Român este partener al Festivalului Filmului European „EU Film Days”.