Festivalul Filmului European la cea de-a 19-a ediție

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Filmului European va avea loc anul acesta în București și în mai multe orașe din țară, deschiderea fiind programată pentru data de 7 mai. Cel mai important eveniment cinematografic al lunii mai este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor, centrelor culturale ale ţărilor europene și al Uniunii Cineaștilor din România.

La ediţia din acest an vor fi proiectate peste 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animaţie) din 25 de ţări. Conform tradiţiei, proiecţiile vor fi însoţite de discuții despre filme, în prezenţa producătorilor, regizorilor, actorilor sau a unor critici de film. Precedenta ediţie a adus în sălile cinematografelor Studio (Uniunea Cineaştilor din România) şi Elvire Popesco (Institutul Francez) un număr de aproximativ de 8.000 de spectatori.

„Ediţia de anul trecut, aplaudată îndelung de cinefilii români care au umplut sălile cinematografelor, ne obligă să păstrăm acelaşi nivel înalt, atât în privinţa selecţiei filmelor, cât şi în ceea ce priveşte evenimentele conexe. Dorim să oferim publicului o întâlnire consistentă cu cinematografia europeană“, a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la Cinema Pro, Cinema Studio și Cinema „Elvira Popescu“. Ca și anul trecut, accesul la proiecții va fi liber. La Gala de deschidere accesul se va face pe bază de invitaţie.

Organizatorii îşi vor ţine promisiunea formulată la ediția precedentă: adăugarea pe harta Festivalului a unor oraşe noi, unde, cu sprijinul partenerilor locali, se vor organiza proiecții ale filmelor de la FFE.

Ambasadorul onorific al celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European este Tudor Giurgiu, al cărui nou film, De ce eu?, a avut premiera în această săptămână. În clipul de prezentare al festivalului, Tudor Giurgiu va propune, conform tradiției, o viziune personală asupra a ceea ce înseamnă cinematografia europeană în contextul actual.