Festivalul Filmului European își deschide astăzi porțile în București

Festivalul Filmului European isi deschide astazi portile in Bucuresti

Astăzi începe Festivalul Filmului European. Ediția cu numărul 21 va fi inaugurată cu Cealaltă Parte a Speranței (2017), în regia lui Aki Kaurismäki, filmul fiind prezentat în premieră în România, la gala de deschidere a Festivalului. Gala va avea loc la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), un spațiu nou pentru Festival, care oferă publicului, în plus față de proiecțiile cinematografice, și descoperirea artelor prin experiențe vizuale inedite datorită tehnologiei VR (realitate virtuală).

Filmul Cealaltă parte a speranței, care vadeschide, de asemenea, și edițiile locale ale Festivalului, este o încercare onestă de empatie și înțelegere, prin schimbarea perspectivei asupra temelor dureroase și de neevitat cu care se confruntă societatea europeană contemporană. Cu toate acestea, abordarea cu umor îi va lăsa spectatorului o reconfortantă stare de bine, alimentată de momentele de umanitate tandră. Importanța subiectului este dovedită prin continuarea în manieră similară, a preocupărilor regizorului. Astfel, filmul este al doilea din seria „orașe port / port city, din care face parte Le Havre (2011), film care a deschis FFE în 2012.

Festivalul va continua în București până pe 11 mai, la sălile: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul „Horia Bernea”, Muzeul Național de Artă al României, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Spațiul Public European, apoi va călători în țară: Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

Accesul la proiecțiile din țară și de la centrele culturale din București este gratuit. Accesul la Cinema Elvire Popesco și la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul „Horia Bernea” se face numai pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de la casele de bilete ale cinematografelor sau, online, de pe Eventbook: https://eventbook.ro/program/festivalul-filmului-european-2017

FFE va premia trei dintre spectatorii plătitori de bilete cu câte un abonament pe un an la MUBI.com. Detalii pe website-ul Festivalului: http://ffe.ro/2017/te-premiem/

Festivalul propune publicului, pe lângă programul tradițional de producții cinematografice, ateliere de educație cinematografică, întâlniri cu echipe ale unor filme din Festival și dezbateri.

Programul complet al proiecțiilor este disponibil aici: http://ffe.ro/2017/programfilme/

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale europene, al Muzeului Național de Artă, al Muzeului Țăranului Român/ Cinema Muzeul Țăranului, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spațiului Public European, al UCIN și al Biroului de Informare al Parlamentului European.

Organizatorii mulțumesc în mod special partenerilor care au pus la dispoziție, cu generozitate, spații în centrele și institutele culturale pentru vizionări gratuite: Reprezentanța Comisiei Europene (care a oferit Spațiul Public European), Muzeul Național de Artă al României, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Organizatorii mulțumesc tuturor partenerilor pentru sprijinul oferit:Primăria Municipiului Iași; Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi"; Primăria Gura Humorului; Centrul Cultural Gura Humorului; Primăria Municipiului Tîrgu Mureș; Asociația K’Arte Tîrgu Mureș;Primăria Municipiului Timișoara; Casa de Cultură a Municipiului Timișoara; Filarmonica Banatul; Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Litere, Istorie și Teologie; CinED; Macondo; SNSPA, PEN Club România; aarc.ro, Agerpres, Blog de Cinema, Bookblog, București FM, Cărturești, Cațavencii, CineFAN, Cinemagia, CinePub; Citatepedia; Dilema Veche; DOR; Dor de Ducă; Eskape; FilmNewEurope; Gratuitor; HotNews; Hyperliteratura; Igloo; LiterNet; Movie News; Modernism; MUBI; News.ro; Observator Cultural; Radio România; Radio Cultural; România Pozitivă; Șapte Seri; TVR; TANĂNANA; Webcultura; zeppelin.

Contact: Alex Trăilă, Director artistic FFE, tel. 0747 28 98 93, e-mail: alex.traila@ffe.ro

Anca Hrab, Coordonator FFE - Institutul Cultural Român, tel. 0722 59 15 61, e-mail: ffe@icr.ro