Festivalul Filmului European: filme ale unui regizor care a împlinit 105 ani

Festivalul Filmului European filme ale unui regizor care a implinit 105 ani

Ziua a patra a Festivalului Filmului European le aduce cinefililor români două filme ale unuia dintre cei mai longevivi cineaşti din lume. La cei 105 ani împliniți, portughezul Manoel de Oliveira, considerat patriarhul cinematografului european, încă regizează. În cadrul Festivalului Filmului European vor fi proiectate astăzi la Cinema Studio filmele Excentricităţile unei blonde, realizat în 2009, la vârsta de 100 de ani, și Straniul caz al Angelicăi (2010), film pentru care Manoel de Oliveira a scris şi scenariul, în 1952, filmul fiind realizat după 58 de ani. Cele două proiecţii vor fi prefaţate de cunoscutul critic de film Irina Margarea Nistor.
Un alt moment de interes al zilei îl reprezintă proiecţia comediei negre La limita de jos a cerului (2013), coproducţie Moldova/România, film regizat de Igor Cobileanski după un scenariu semnat de Corneliu Porumboiu şi Igor Cobileanski. Filmul a triumfat la Gala Premiilor Gopo din acest an, fiind distins cu două premii: Cel mai bun lungmetraj de debut, Cea mai bună imagine. Proiecţia din această seară va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Proiecțiile din primele trei zile ale Festivalului Filmului European s-au bucurat de aprecierea publicului bucureştean, venit în număr foarte mare în sălile de cinema Studio şi Elvire Popesco sau la evenimentele conexe de la ICR și de la WASP Studios. Sălile au fost arhipline la Gala de deschidere (proiecţia filmului Miss Violence, în prezenţa regizorului grec Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou) şi la proiecţia filmului Don Juanii (Cehia, 2013), de Jirí Menzel, ambele proiectate la Cinema Studio, precum și la proiecţia documentarului Bucureşti, unde eşti?, al regizorului român Vlad Petri, de la Cinema Elvire Popesco.

Programul de luni, 12 mai 2014:
Cinema Studio
18:00 Excentricităţile unei blonde / Singularidades de uma Rapariga (dramă romantică 64’, Portugalia / Spania / Franța, 2009 – r. Manoel de Oliveira) - Premiu pentru Cea mai bună actriță la Globurile de Aur din Portugalia, 2010. Detalii, aici.
19:15 Straniul caz al Angelicăi / O Estranho Caso de Angélica (dramă, 97’ - Portugalia / Spania / Franța / Brazilia, 2010 – r. Manoel de Oliveira) Detalii, aici.
21:00 Lunetistul / Skytten The Shooter (thriller, 90’ - Danemarca, 2013 – r. Annette K. Olesen) - Detalii, aici.
Cinema Elvire Popesco
18:00 Casa bântuită / Magnifica presenza (comedie, 105’ – Italia, 2012 - r. Ferzan Özpetek) – Premii la Globurile de Aur, Italia, 2012 (Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol secundar); Premiul Silver Ribbon pentru cel mai bun scenariu şi costume – Premiile Sindicatului Jurnaliştilor de Film din Italia, 2012; Premiul Publicului, Premiul Asociaţiilor Criticilor de Film din Rusia - Moscova, 2012. Detalii, aici.
20:00 La limita de jos a cerului (comedie neagră, 82’ - Moldova / România, 2013 – r. Igor Cobileanski) – premii la Gala Filmelor Gopo, 2014 (Cel mai bun lungmetraj de debut, Cea mai bună imagine). Detalii, aici.

Intrarea la filmele Festivalului Filmului European este liberă şi se face pe baza unor tichete cu valoare nominală zero, care se obţin de la casele de bilete de la Studio, respectiv Elvire Popesco, în ziua proiecţiei.