Festivalul de teatru "teatROmania_emersionisceniche" ajuns la cea de a cincea ediţie

Festivalul de teatru "teatROmania_emersionisceniche" ajuns la cea de a cincea editie
Accademia di Romania in Roma găzduieşte în ultimul weekend a lunii iunie, festivalul de teatru "teatROmania_emersionisceniche" ajuns la cea de a cincea ediţie. Festivalul îşi propune să promoveze dialogul intercultural, creşterea colaborărilor artistice internaţionale şi diversificarea exprimărilor scenice. Intenţionează, desigur, să aducă sub reflectoare teatrul contemporan, oferind un caleidoscop a scenei teatrului românesc, de la câteva companii independente până la Teatrul Naţional din Bucureşti. Festivalul a fost iniţiat în 2010 de două asociaţii culturale - Telluris Associati din Pontedera şi FIRI (Forumul intelectualilor români din Italia), în colaborare cu Accademia di Romania, care, de asemenea, găzduieşte an de an evenimentul în spaţiile sale. Este susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti, şi se bucură de patronajul regiunii Lazio şi a oraşului Roma, Departamentul de Cultură şi Turism.

Programul celei de a cincea ediţii a festivalului îl propune în deschidere, vineri, 26 iunie, pe cunoscutul actor Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de Aurelian Octav Popa, în spectacolul "Dor de Eminescu", bazat pe texte cunoscute şi inedite ale marelui poet romantic Mihai Eminescu. În a doua seară, actriţa Isabella Drăghici (formată în compania teatrală Passe Partout condusă de Dan Puric) va interpreta pe scena festivalului “Tra i silenzi”/"Între tăceri", o meditaţie a drumului iniţiatic al iubirii şi existenţei umane. Va urma "Burrnesha" spectacol în care limbajul teatral se împleteşte cu cel cinematografic pe tema identităţii de gen, plecând de la o realitate socio-culturală pe cale de dispariţie în Balcani, interpretat de Maria Stefanache în regia lui Valbona Xibri. Vor încheia Festivalul două spectacole: “L’ultimo lebbroso”/"Ultimul Lepros" de Radu Botar, interpretat de Vlad Chico şi “Mattatoio” /"Abator" piesă a tânărului dramaturgul Marco di Stefano, cu Olimpia Mălai şi Liliana Tofan regizat de Madalina Ţurcanu, având ca subiect problemele şi tabuurile sociale (cum ar fi comerţul de organe) sau diferitele forme de discriminare şi excludere socială, deosebit de relevante în societatea globalizată de astăzi.

Programul festivalului

Vineri, 26 iunie
Ora 20,30: Inaugurarea festivalului.
Ora 21.30, Hemiciclu: „Dor de Eminescu”, de Ion Caramitru după texte de Mihai Eminescu, cu Ion Caramitru şi Aurelian-Octav Popa (la clarinet). Producţie UNITER Bucureşti. În limba română.
Ora 22,45: „Emersioni critiche”, întâlnire cu artiştii Festivalului.

Sâmbătă, 27 iunie
Ora 20,00, Sala de expoziţii: „Printre tăceri”, performance de/ cu Isabella Drăghici. Producţie independentă.
Ora 21,30, Hemiciclu: „Burrnesha”, regia de Valbona Xibri, cu Maria Ştefanache, producţie Centro Produzioni Teatrali, Milano. În limba italiană.Ora 22,45. „Emersioni critiche”, întâlnire cu artiştii Festivalului.

Duminică, 28 iunie
De la 15 la 18, Sala de concerte: workshop ţinut de regizoarea Maria Ştefanache “Tecniche teatrali per la comunicazione e l’arte di parlare in pubblico”, adresat tuturor celor interesaţi.
Ora 20,00, Sala de expoziţii: „Ultimul lepros”, de Radu Botar după o idee de Vlad Zografi, cu Vlad Chico. Producţie Teatrul de Nord, Satu Mare. În limba română, titrare în italiană.
Ora 21,30, Hemiciclu: „Abator”, de Marco Di Stefano, regia Mădălina Ţurcanu, producţie Dot Spot Media, Bucureşti, cu Olimpia Mălai şi Liliana Tofan.
În limba română, titrare în italiană.