Festivalul de teatru „TeatROmania_emersioni sceniche”, ediţia a-IV-a, la Accademia di Romania

În perioada 27-29 iunie 2014, Accademia di Romania in Roma găzduieşte a-IV-a ediție a Festivalului de teatru „TeatROmania_emersioni sceniche”, organizat împreună cu Compania de teatru Telluris, FIRI (Forumul Intelectualilor Români din Italia) şi susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti.
Ediția din 2014 are scopul de a consolida continuitatea inițiativei estivale în Roma, dedicată dialogului intercultural și a pluralismului limbajului scenic.

Proiectul s-a născut în anul 2010 din iniţiativa comună a două asociaţii culturale, Telluris Asociati din Pontedera şi FIRI (Forumul Intelectualilor Români din Italia) din Roma, în colaborare cu Accademia di Romania, care găzduieşte manifestarea în frumoasele sale spaţii. Provocarea este aceea de a stimula dialogul italian-român în ceea ce priveşte teatrul ca loc privilegiat de studiu, comparaţie şi partajare: o posibilitate de întâlnire între companii teatrale, artişti şi public care permit aprofundarea cunoştinţelor reciproce. Nu este vorba doar de a găzdui o serie de spectacole ale teatrelor străine sau din Est, ci de a aduce pe aceeaşi scenă companii şi artişti proveniţi din teatre tradiţionale diverse, capabili să ofere publicului din Roma evenimente culturale de calitate şi relevante pentru compararea criticii cu contemporaneitatea.

După marele succes de anul trecut, propunerea artistică a celei de-a patra ediții include spectacole care evidențiază alegeri dramaturgice inovatoare; este cazul piesei Del sesso della donna come campo di battaglia nella guerra di Bosnia/ Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia de Matei Vișniec, interpretată de extraordinarele Irina Bodea Radu și Bianca Holobuț, o dramă despre femei și războiul din Bosnia. Monologuri și dialoguri se întrepătrund trecând de la citirea lecturilor directe la comunicarea cu publicul. Fluxurile mnemonice și sedimentările psihice atrag două portrete de femei, Kate și Dora, care se luptă să se împace cu starea lor, într-o formă neobișnuită de terapie.

Schimbare de registru pentru un alt spectacol, Aspettando Alice/Aşteptând-o pe Alice, de și cu Oana Mardare, în regia lui Doru Taloş, aparţinând companiei independente Atelier45 din Cluj. Cu această piesă, concentrându-se pe nevinovăția ludică a copilăriei văzută ca o economie de resurse, se reconfirmă caracteristica Festivalului de a da vizibilitate producțiilor independente de excelență ale tinerei generații a teatrului românesc.

Noutatea acestui an este spectacolul dedicat copiilor și familiilor Ombre nel bosco/Umbre în pădure al companiei Telluris Associates, inspirat din lumea de vis a basmelor tradiționale ale Europei de Est. Un spectacol fascinant de lumini și umbre, în care personajele reale sau imaginare ne vorbesc de o posibilă întâmplare care a avut loc, în care intuiția și instinctele sunt necesare pentru a descoperi lucrurile adevărate și pentru a deveni gardienii focului de creație a unei noi şi aprofundate cunoașteri ale ciclurilor de viață, moarte și renaștere a naturii. O atenție îndreptată asupra publicului tânăr al Festivalului teatROmania, pentru care compania Telluris îşi dedică o mare parte din activitățile sale de formare și de producție.

O altă întâlnire cu lumea de basm este reprezentată de spectacol Giovinezza senza vecchiaia e vita senza morte/Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte (premieră absolută), produsă de compania Wasabi Milano, în colaborare cu teatROmania_emersioni sceniche, de și cu Vlad Scolari, Alice Protto voce, muzică live de Federico Branca Bonelli. O poveste unică în cultura românească, prezentată sub forma unui studiu inițial – o lectură cu muzică și voci care ne vor permite sa explorăm povestea, pentru a înțelege sensul său și pentru a ne cufunda într-o nouă imaginație fantastică. În acest fel, compania Wasabi continuă călătoria în spațiul de mediere culturală între Est și Vest, care este cultura română, cu o producție realizată în colaborare cu Festivalul.

În cele din urmă, La favola di un’altra giovinezza /Tinereţe fără tinereţe, un spectacol genial, regizat si interpretat de Eliana Cantone, propune o interacțiune între literatură, film și teatru pornind de la narațiunea lui Mircea Eliade și filmul omonim regizat de Francis Ford Coppola. O poveste neobișnuită și paradoxală, o călătorie într-un mod ironic și visător pentru a căuta o doua șansă la viață, la o altă tinereţe. Un basm al eternei reîntoarceri, care analizează dimensiunea mistică și metafizică a vieții de zi cu zi. Vocea actritei redă drumul printr-un experiment sonor începând de la dialect, trecând la melodie, apoi de la incantație, la sunetul pur. Muzica este interpretată live de Elisa Fighera.

Program
Vineri 27 iunie, orele 20.00Giovinezza senza vecchiaia e vita senza morte/ Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte premieră absolută
Cu Vlad Scolari şi Alice Protto, muzica live de Federico Branca Bonelli,
text şi regie de Vlad Scolari
producţia Wasabi în colaborare cu festivalul teatROmania_emersioni sceniche

orele 21.30La favola di un’ altra giovinezza/Tinereţe fără tinereţe - premieră
Spectacol câstigator al Premiului Kilowatt - Festival Visionari 2013
Bazat pe "Tinerete fără tinereţe" de Mircea Eliade, de şi cu Eliana Cantone, regia Giordano Amato, muzica live Elisa Fighera, producţia Il Mutamento Zona Castalia, Torino

Sâmbătă 28 iunie, orele 21.30Del sesso della donna come campo di battaglia nella guerra di Bosnia/
Despre sexul femeii ca un câmp de lupta în razboiul din Bosnia - premieră
de Matei Visniec, cu Irina Bodea Radu şi Bianca Holobuţ, regia Muriel Manea, producţia
Teatrul “ I.D. Sîrbu” , Petroşani

Duminică 29 iunie, orele 18.00Ombre nel bosco/Umbre în pădure - premieră (spectacol de teatru pentru copii)
inspirat din poveştile Europei de Est, de şi cu Tazio Torrini, imagini şi regie Letteria Giuffre,
producţia Telluris Associati, Pontedera

orele 21.30
Aspettando Alice/Aşteptând-o pe Alice - premieră
de şi cu Oana Mardare, regia Doru Taloş, Producţia Compagnia Atelier45, Cluj