Festivalul de film „Timishort”, ediția a 8-a

Festivalul de film Timishort, editia a 8-a

Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje, Timishort”, din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje împărțite în 7 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).  Marele premiu al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.

În afara competiției spectatorii vor putea urmări scurtmetraje aduse în România de festivalurile partenere: School Visit: EICTV Cuba, Festival Visit: Short Waves Polonia și Focus on Portugal (scurtmetraje portugheze introduse de Carlos Ramos de la Indie Lisboa).

Ca în fiecare an, „Timishort” se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România. Mult așteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o coproducție Ungaria-România, va fi proiectat pentru prima data la Timishort. În rolul principal joacă Ana Ularu, actrița româncă de mare succes internațional în ultimii ani. The Man Who Was Thursday este un thriller suprarealist din a cărui distribuție fac parte Francois Arnaud (The Borgias), Jordi Molla (Riddick), Ana Ularu (Serena) și Mark Ivanir (A Late Quartet). 

 Balazs Juszt, regizorul filmului The Man Who Was Thursday, va fi prezent la Timișoara și va face parte din juriul competiției internaționale de scurtmetraj. Balazs Juszt a crescut într-o familie de artiști. La 17 ani, a tradus „Harper Book of Quotations" în maghiară și a făcut practică la Congresul american, unde a scris discursuri pentru Tom Lantos, pe atunci membru al Parlamentului Statelor Unite; Balazs a scris o autobiografie comică despre experiențele sale în Congres. Asta i-a atras funcția de scenarist principal pentru un serial de comedie, la vârsta de 18 ani. Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway" al Universității din Londra, absolvind apoi un master în arte vizuale la Universitatea din Los Angeles (UCLA), sub îndrumarea lui Cathy Schulman, câștigătoare a Premiului Oscar. A fost asistent regizor pentru filmul Relatives, regizat de mentorul său, câștigătorul Premiului Oscar István Szabó. Balazs Juszt a mai regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune și scurtmetraje.


Cea de-a 8-a ediție Timishort este organizată de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez București, Ambasada Portugaliei în România,

Electronic Resistance Timișoara, Music Service Timișoara.