Festivalul de Film Românesc din China, la prima ediție

Festivalul de Film Romanesc din China, la prima editie

În perioada 14-24 noiembrie 2016, Institutul Cultural Român organizează în China, la Beijing, Shanghai și Xi'an, prima ediție a Festivalului de Film Românesc. Evenimentul are loc în baza protocolului semnat, în 2014, de Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, și va include proiecția filmelor Sieranevada, regia Cristi Puiu, Dincolo de calea ferată, regia Cătălin Mitulescu, Kyra Kyralina, regia Dan Pița, Doar cu buletinul la Paris, regia Șerban Marinescu și Carmen, regia Doru Nițescu, precum și a documentarului Descoperă România cu Peter Hurley, realizat de Agenția Națională de Știri Agerpres.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Casa Româno-Chineză, Cinemagix, Institutul Cultural Român de la Beijing, Ambasada României la Beijing și Consulatul României la Shanghai.

Sunt programate două gale de deschidere, în data de 14 noiembrie 2016, la Beijing, și în data de 17 noiembrie, la Shanghai, în prezența a numeroși oficiali chinezi și români, dar și a unui număr mare de reprezentanți ai cinematografiei din ambele țări. Din delegația română care se va deplasa în China vor face parte: regizorii Dan Pița, Cătălin Mitulescu, Șerban Marinescu, Doru Nițescu, Nicolae Mărgineanu, actorii Ada Condeescu și Dorel Vișan, producătorul Bogdan Moncea, Bogdan Ficeac (director general DAClN-SARA), Anca Mitran (director general Centrul National al Cinematografiei), Carmen Tripăduș (director Cinemagix), Tibi Haliță (director Casa Româno-Chineză).

După ce vor fi proiectate la Beijing în perioada 14-16 noiembrie, filmele selectate de partenerii chinezi vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17-19 noiembrie, și în Xi'an, în perioada 20-24 noiembrie.

Detalii suplimentare și programul festivalului - în curând, la www.icr.ro.

Parteneri: Centrul Național al Cinematografiei, Cinemagix, Casa Româno-Chineză, Ambasada României în China, Consulatul României la Shanghai, Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, China Film Bureau, China Film Promotion International

Parteneri media: TVR, Agerpres, revista Sinteza.

Sponsori: Aur'a, DACIN-SARA.