Festivalul de Film Istoric Râșnov, între 29 iulie și 7 august 2016

Festivalul de Film Istoric Rasnov, intre 29 iulie si 7 august 2016

Cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016, perioadă în care în Cetatea Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc expoziții, un târg de carte, peste 10 evenimente speciale și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2016 este "(R)Evolution". În program sunt incluse și trei filme care au fost proiectate la Festivalul Filmului European din acest an. Acestea sunt: Labirintul Minicunilor - Giulio Ricciarrelli, / Germania (2014),  Consulul din Bordeaux - Joao Correa, Francisco Manso /Portugalia (2011) și Rapsodia Bulgară - Ivan Nitcev / Bulgaria, Israel (2014). Institutul Cultural Român se numără și anul acesta printre partenerii festivalului.

"Ediţia de anul acesta cuprinde toate ingredientele necesare unui eveniment cultural memorabil, cu o selecţie de filme și evenimente diverse, care răspund tuturor preferinţelor participanţilor. Tema este una puternică, (R)Evolution, pentru că ne dorim să marcăm momente importante din istoria mondială, dar și din muzică și film. De anul acesta, vom avea și o nouă locație, Piața Unirii din Râșnov, unde vor avea loc evenimente marca FFIR, pentru că ne-am dorit să venim și mai aproape de locuitorii din zonă", a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Programul include cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, "Împărăteasa roșie - Viața și aventurile Anei", producție ce conţine mărturiile unor istorici și politologi cunoscuți, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu despre marcanta și controversata personalitate istorică. Documentarul "Războiul regelui", care spune adevărul despre momentul 23 august 1944 și vorbește despre abdicarea Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică, va fi și el proiectat. Filmul are la bază un interviu amplu cu Majestatea Sa Regele Mihai I, iar culegerea informațiilor a durat 13 ani, fiind filmat în Paris, Berlin, New York, Moscova și București.

Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film Istoric Râșnov se numără "Rapsodia bulgară", care vorbește despre Holocaust, dar și despre inocența copilăriei și a primei iubiri, "Dosarele Petrov", ce prezintă tranziția de la comunism la societatea modernă bulgară, și "Materik//Continent", despre Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Orientul Îndepărtat Rus. Cei interesaţi de povestea Cernobîl vor putea afla mai multe din documentarele "La supplication", care redă povestea oamenilor din oraș, și "The Russian Woodpecker", film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance în 2015 care se bazează pe cercetările asupra existenţei unei antene secrete ruseşti Cernobîl, care ar fi întrerupt transmisiile globale radio între anii 1976 - 1989. Povestea lui Martin Luther King și a soției sale, Coretta Scott King, va putea fi descoperită în pelicula "Selma", în timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate în producția "Bolivar, the man of difficulties". Pe lista filmelor ce vor putea fi urmărite la Râșnov se numără și "Valley Uprising", "Consulul de la Bordeaux", "Maxine Peake as Hamlet" și "Drumul spre glorie".

Deschiderea va fi făcută de Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român, și Nicolae Pepene, director al Muzeului de Istorie din Brașov și director al Festivalului de Film Istoric Râșnov. Printre lectorii de anul acesta se numără Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, și Sergiu Celac, politician și fost ministru de externe și fost Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sorin Gabriel Cozma, cel care conduce Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, va vorbi studenților despre terorismul modern, temă ce va fi dezbătută și de Liviu Tofan, Director al Institutului Român pentru Istorie Recentă, expertul în securitate Rufin Zamfir și lect. dr. Marius Lazăr, de la Universitatea Babeș-Bolyai. Lista este completată de istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu și Georgeta Filitti, eseistul Theodor Paleologu, jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu, cercetărorul Cosmin Budeancă și cosilierul prezidențial Ligia Deca. Producătorul Ada Solomon, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actorul Andi Vasluianu vor vorbi despre cei 15 ani de la Noul Val al cinematografiei românești.

Pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca pe 5 august Dan Byron și Luiza Zan, iar pe 6 august scena va fi ocupată de Vali Răcilă, Paul Kusak și Hanno Hoefer. Vor mai concerta pe parcursul celor 10 zile de festival trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, Cvartetul Solaris și Ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzică elisabetană și versuri de Shakespeare, unde invitat special va fi actrița Daniela Nane.

Printre evenimentele pregătite pentru vizitatori se numără și cine-concertul "Genuine - povestea unui vampir", un episode din (r)evoluția genului horror, cu pasaje din Kafka, spectatolul-colaj "Istorisirile unei Regine", inspirat din poveștile Reginei Maria a României, iar mezzosoprana Claudia Codreanu, Costin Soare (lăută, chitară) și actrița Simona Bondoc vor pune în scenă momentul de muzică spaniolă "Amprenta morilor de vânt. De la Cervantes la Garcia Lorca".

Vizitatorii vor putea vedea și expoziția „Frânturi de istorie", care include fotografii, realizate de Dan Drăghicescu, cu mașini de epocă ce aparțin unor familii britanice și este dedicată Zilei Armistițiului (11 noiembrie). Expoziția colectivă "Bilet de lup" este un martor al unui ciclu de documentare și prezintă imagini realizate de Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuț Pițurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu și Mihai Țucă.

Partenerii care s-au alăturat anul acesta Festivalului de Film Istoric Râşnov sunt: Banca Comercială Română, Romanian Business Consult, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Allen & Overy, Erbaşu SA, Crama La Salina, Golin, MullenLowe.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.

Cu şapte ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.