Festivalul care te pune pe gânduri

Festivalul Filmului European, a cărui selecție este, anul acesta, orientată către teme care invită la dezbatere, revine la Tîrgu Mureș, între 19 și 21 mai, la Cinematograful ARTA, cu 9 producții foarte recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Olanda, Lituania, Polonia, Germania, Austria.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Tîrgu Mureș va fi inaugurată cu Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki), o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru: de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodcă finlandeză”. Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.

„Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin - 2017.” Alex Trăilă, director artistic al FFE.

„Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere.” Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

În selecția de la Tîrgu Mureș un loc aparte îi revineproducției semnată de Gabriel Achim, Ultima zi (România, 2016), tot un film nou, care a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016, care a avut premiera în cadrul Festivalului, săptămâna trecută. Este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un „thriller comic, interior”, așa cum îl caracterizează însuși regizorul.

Alte filme-reper ale selecției Tîrgu Mureș: Imaginea de apoi (Polonia, 2016) - ultimul film al lui Andrzej Wajda (reputatul regizor polonez s-a stins din viață în octombrie 2016); Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015) – un film al tinerei regizoare Lina Lužytė, filmat de reputatul director de imagine român Oleg Mutu; Străin în paradis (Olanda, 2016) – un documentar la limita cu filmul de ficțiune, care investighează relațiile de putere dintre oameni în contextul crizei recente a refugiaților din Europa; Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki(Finlanda, 2016) - câștigător al premiului Un certain regard, la Cannes 2016 și propunerea Finlandei pentru Oscar în 2017, „unul dintre cele mai romantice filme despre box”, conform The Independent.

Ambasadorul ediției 2017 a FFE, Paul Negoescu, este autorul spotului de promovare, disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=HZKhFLLYOyg

Program – Cinematograful ARTA:

Vineri 19 mai, 19:00 Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017)

Sâmbătă 20 mai

15:00 Străin în paradis (Olanda, 2016)

17:00 Împreună pentru totdeauna (Lituania, 2015)

18:45 Imaginea de apoi (Polonia, 2016)

20:30 Ultima zi (România, 2016)

Duminică 21 mai

15:00 Marija (Germania, 2016)

17:00 Toate aceste nopți nedormite (Polonia, 2016)

18:45 Înfurigranții (Austria, 2017)

20:30 Cea mai fericită zi din viața lui Ollie Maki (Finlanda, 2016)

Detalii despre filmele programate la ediția FFE Tîrgu Mureș: http://ffe.ro/2017/programfilme/?oras=TG

Festivalul Filmului European are loc în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

Detalii suplimentare: www.ffe.ro

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale europene, al Muzeului Național de Artă, al Muzeului Țăranului Român/Cinema Muzeul Țăranului, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spațiului Public European, al UCIN și al Biroului de Informare al Parlamentului European.

Organizatorii mulțumesc tuturor partenerilor din Tîrgu Mureș pentru sprijinul oferit:Primăria Municipiului Tîrgu Mureș; Asociația K’Arte Tîrgu Mureș;Cuvântul Liber; Out in Mureș; Punctul.ro; Radio România Tîrgu Mureș; Târgumureșeanul.ro; Zi de Zi Mureș; Zile și Nopți.

Organizatorii mulțumesc și partenerilor: Primăria Municipiului Iași; Casa de Cultură a Municipiului Iași "Mihai Ursachi"; Asociația Studenților Francofoni din Iași; Primăria Gura Humorului; Centrul Cultural Gura Humorului; Primăria Municipiului Timișoara; Casa de Cultură a Municipiului Timișoara; Filarmonica Banatul; Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Litere, Istorie și Teologie; CinED; Macondo; SNSPA, PEN Club România; aarc.ro; Agerpres; Blog de Cinema; Bookblog; București FM; Cărturești; Cațavencii; CineFAN; Cinemagia; CinePub; Citatepedia; Dilema Veche; DOR; Dor de Ducă; Eskape; FilmNewEurope; Gratuitor; HotNews; Hyperliteratura; Igloo; LiterNet; Movie News; Modernism; MUBI; News.ro; Observator Cultural; Radio România; Radio Cultural; România Pozitivă; Suplimentul de Cultură; Șapte Seri; TVR; TANĂNANA; Webcultura; zeppelin.

Contact: Alex Trăilă, Director artistic FFE, tel. 0747 28 98 93, e-mail: alex.traila@ffe.ro

Anca Hrab, Coordonator FFE - Institutul Cultural Român, tel. 0722 59 15 61, e-mail: ffe@icr.ro