Festivalul ApăAerFoc: un maraton teatral cu mare succes de public

În perioada 14 iulie – 5 august 2007 s-a desfăşurat la Bucureşti, în Parcul Tineretului, Festivalul de teatru în aer liber ApăAerFoc. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, a adus în România patru trupe de prestigiu, fiecare cu câte două reprezentaţii de mare originalitate: Strange Fruit, Teatro Ka, Ilotopie şi Tuig. Prin acest festival, Institutul Cultural Român a invitat publicul la o întâlnire cu o formă de artă puţin explorată în România, cea a teatrului de stradă. Trupele participante la Festivalul ApăAerFoc au prezentat spectacole construite prin îmbinarea unor limbaje artistice diverse, de la dans, acrobaţie, teatru, până la jocul de imagini şi efecte tehnice. Expresivitatea artistică şi ingeniozitatea instalaţiilor au făcut ca cele opt spectacole prezentate în festival să câştige aprecierea publicului.
Festivalul de teatru în aer liber a fost deschis de trupa Strange Fruit
din Australia (14 - 15 iulie). Au urmat Teatro Ka din Portugalia (21 - 22 iulie), Ilotopie din Franţa (28 - 29 iulie) şi Tuig din Olanda (4 - 5 august), care a încheiat seria spectacolelor din festival. Strange Fruit este o trupă cu un palmares internaţional impresionant, numărând în ultimii şase ani peste 170 de participări la festivaluri de gen, în 30 de ţări. La Bucureşti, Strange Fruit a prezentat spectacolul Câmpul, jucat de opt personaje, pe bare elastice, înalte de 4,5 m. Teatro Ka, specializată în teatrul pe picioroange, a prezentat piesa Aripa destinului, o poveste despre omul aflat în faţa morţii, captând publicul prin virtuozitatea interpretării unei teme de profunzime. Spectacolul Reflexiile lui Narcis al trupei Ilotopie, susţinut pe suprafaţa lacului din Parcul Tineretului, a atras prin complexitatea tehnică a reprezentaţiei şi a impresionat prin jocul de imagini şi simboluri. Tuig, din Olanda, a încheiat festivalul printr-un Salt vital, în care forţa apei, aerului şi a focului şi efortul actorilor au fost convertite într-un spectacol cu imagini pline de magie. Publicul bucureştean a răspuns cu mult interes invitaţiei Institutului Cultural Român, cele opt spectacole din Parcul Tineretului adunând în jur de 17.000 de spectatori. Pagina de Internet dedicată festivalului, www.icr.ro/ApaAerFoc a fost timp de aproape două luni cea mai accesată din site.

Organizatoarea evenimentului, Mihaela Neţoiu, consideră că: „Festivalul ApăAerFoc a lansat o provocare artistică de calitate publicului bucureştean, la care acesta a răspuns cu entuziasm, dovedind că în România există o nevoie vizibilă de teatru de stradă valoros. Proiectul Institutului Cultural Român a fost o reuşită. Autorităţile locale s-au mobilizat pentru ca Parcul Tineretului să devină un loc adecvat pentru acest eveniment. Institutul Cultural Român a transformat un spaţiu banal într-o zonă culturală vie şi l-a redat, măcar în perioada de desfăşurare a programului, comunităţii. Mulţi spectatori ne-au întrebat când va avea loc următorul festival de teatru în aer liber. S-a creat o aşteptare pozitivă şi exigentă, la care sperăm că, alături de Institutul Cultural Român, să răspundă atât autorităţile locale, companiile private, cât şi mediul artistic românesc, prin cât mai multe iniţiative de acest gen." 

Contact media
: Serviciul de presă al ICR,
e-mail : biroul.presa@icr.ro, laura.dobrescu@icr.ro, 
tel. : 031 71 00 625