FESTIVAL FILM | Săptămâna Filmului Românesc la Paris "Le Paris du cinéma roumain"

FESTIVAL FILM | Saptamana Filmului Romanesc la Paris  "Le Paris du cinema roumain"

Cinéma Le Luminor Hôtel de Ville

20 Rue du Temple, 75004 ParisLE PARIS DU CINÉMA ROUMAIN

A 8-a ediție a festivalului de filme românești de la Paris


Le Paris du Cinéma Roumain revine la Paris pentru cea de-a opta ediție, care se desfășoară anul acesta sub semnul solidarității și al celebrării valorilor și aspirațiilor care unesc : diversitatea culturală și pasiunea pentru cinema.

Festivalul va avea loc în perioada 11-15 decembrie și propune publicului francez o selecție de filme aflate în topul preferințelor publicului sau al criticilor de film și care demonstrează că această cinematografie este într-o continuăvervă creativă. Specificul acestei ediții : filme recente și foarte recente! Astfel, timp de o săptămână, festivalul propune proiecții de film, dezbateri și întâlniri cu jurnaliști, actori, realizatori și alți specialiști din domeniu. Printre invitații pe care publicul parizian îi va putea întâlni cu această ocazie se află și criticul și istoricul de cinema Cristian Tudor Popescu.

Printre filmele care vor fi proiectate se numără : Aferim (Radu Jude), una dintre cele mai originale și mai apreciate producții ale acestui an cinematografic românesc, De ce eu? (Tudor Giurgiu), o dramă despre injustiția justiției, inspirată dintr-un caz real, Muntele Magic (Anca Damian), documentar de animație premiat în multe festivaluri internaționale,Selfie (de Cristina Iacob), o comedie despre cum iubește și trăiește generația selfie, Toto și surorile lui (Alexander Nanau), nominalizat în categoria Cel mai bun film documentar la European Films Awards, sau Poziția copilului (Călin Peter Netzer), căștigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin. În seara de deschidere a festivalului va avea loc premiera în Franța a filmului Cripta (de Cornel Gheorghiţă), în prezența actorului principal, Serge Riaboukine, și a echipei filmului.


Din program

 

Cripta

Un film de Corneliu Gheorghiţă - 2014 - VOstF - 82 mn

Premiera în Franţa 

Cu  Serge Riaboukine, Camelia Pintilie


În Cripta, Leduc (Serge Riaboukine), om de afaceri francez, pregătește renovarea unui vechi cartier din stațiunea Băile Herculane pentru realizarea unui nou proiect imobiliar. În subsolul unei clădiri descoperă o veche frescă datând probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul național, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate, sau chiar abandonate. De unul singur încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc. Rămâne însă blocat în incinta imobilului. Va reuși el să supraviețuiască de unul singur, precum Robinson pe insula lui, găsindu-și calea către libertate?

Urmat de o dezbatere.

Vineri 11 decembrie la 19h30

 

 

De ce eu?

Un film de Tudor Giurgiu - 2015 - VOstF - 125 mn

Proiecţie specială

Cu  Emilian Oprea

 

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Urmat de o dezbatere.

Sâmbătă  12 decembrie la 18h

 

 

Poziţia copilului

Un film de Călin Peter Netzer - 2013 - VOstF - 112 mn

Ours d'or, Berlinale 2014

Cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache


Poziţia copilului vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Poziţia copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a "high-class-ului" românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Urmat de o dezbatere.

Sâmbătă  12 decembrie la 21h

 

 

 

Toto şi surorile lui

Un film de Alexander Nanau - 2015 - VOstF - 94 mn

Avanpremiera

Nominé pour le meilleur documentaire par European Film Academy, 2015 


Totonel e un puşti de 10 ani din Ferentari. Câtă vreme mama lui e în puşcărie pentru trafic de droguri, Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, şi cu un şir lung de unchi, vecini şi utilizatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoala şi descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme. Filmat într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime, şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă, filmul acordă un acces fără precedent în ghetoul din Ferentari, în penitenciare şi în tribunale.

Urmat de o dezbatere.

Duminică  13 decembrie la 16h

 

 

 

Muntele vrăjit

Un film de Anca Damian - 2015 - VOstF - 87 mn

Proiecţie specială

Cu Jean-Marc Barr, Christophe Miossec, Jerzy Radziwilowicz


Protagonistul Muntelui magic este Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan alături de mujahedini, împotriva sovieticilor. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul Muntele Magic va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria, şi a omului cu moartea.

Urmat de o dezbatere.

Duminică 13 decembrie la 20h

 

 

#Selfie

Un film de Cristina Iacob - 2014 - VOstF - 123 mn

Premiera naţională

Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin


În loc să stea acasă şi să înveţe pentru BAC, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel! Yasmine, Roxi şi Ana sunt hotărâte să se distreze şi să uite de responsabilităţi în ultimele 2 zile dinainte de examenul maturităţii, iar asta înseamnă să încalce orice regulă şi să facă tot ce le trece prin cap, fără să ţină cont de consecinţe. Vor libertate, adrenalină şi dragoste de-o vară, iar cei trei tineri pe care îi agaţă la mare par mai mult decât dispuşi să le ofere tot ce-şi pot imagina.

Urmat de o dezbatere.

Luni 14 decembrie la 19h30

 


Aferim!

Un film de Radu Jude - 2015 - VOstF - 105 mn

Ours d'argent, Berlinale 2015

Proiecţie specială

Cu Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Toma Cuzin


Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.

Urmat de o dezbatere.

Marţi 15 decembrie la 19h30Acest festival este organizat de Institutul Cultural Român la Paris și de Asociația Mimesis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și al mai multor institituții și organizații franceze si române.

 

TRAILER


ACCES

Metro : Hôtel de Ville (linia 1), Rambuteau (linia 11)

Parking Georges Pompidou sau Parking Beaubourg

 

TARIF

Tarif normal : 8,50 €

Tarif redus : 7 €

Abonamentele UGC și Pass-urile sunt acceptate cu un supliment de 2€


Pentru mai multe informaţii, vă invităm să consultaţi:

http://www.luminor-hoteldeville.com

www.facebook.com/cinemaroumain