„Festival del pensiero in/verso”: lectură de poezie italo-română la IRCCU Veneţia, în cadrul Venice Art Night

Festival del pensiero inverso lectura de poezie italo-romana la IRCCU Venetia, in cadrul Venice Art Night

Sâmbătă, 18 iunie 2016, începând cu orele 18,00, în sala Marian Papahagi" a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc cea de-a treia ediţie a seratei de poezie intitulată „Festival del pensiero in/verso", eveniment inclus în programul de manifestări Venice Art Night. Invitaţi la eveniment sunt poeţii Bluer (Lorenzo Viscidi), Alessandro Cabianca, Maddalena Capalbi, Lidia Are Caverni, Gianfranco Chinellato, Ştefan Damian, Silvio Doretto, Stefano Fontò, Cristina Gerin, Enzo Santese și Gabriella Valera.

De asemenea, cu ocazia Venice Art Night 2016 cele două galerii ale IRCCU Veneţia vor beneficia de un program prelungit (până la orele 00.00), în Noua Galerie putând fi vizitată expoziţia „Selfie automaton" proiect naţional al României din cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia 2016 (autori: Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Aramă, Oana Matei, Andrei Durloi), în vreme ce în Mica Galerie va putea fi vizitată expoziţia „4 Spaces: common ground" (autori: Andrei Ciurdărescu, Valentin Marian Ionescu, Ovidiu Leuce, Radu Băieş).

În zilele cele mai lungi ale anului, de la apusul soarelui până în miez de noapte, „arta se întoarce pentru a elibera noaptea la Veneția", mai bine spus artele, mai ales că străzile și piațetele vor fi ocupate de muzică, cinema, literatură, poezie etc., va fi o noapte de „contaminare" culturală. Printre instituțiile de cultură ce vor rămâne deschise până în miez de noapte se numără muzee, galerii, fundații, spații publice și private, librării, care îşi vor deschide porțile și vor îngădui vizitarea acestora liberă, pentru cei care doresc să le descopere patrimoniul cultural-artistic.

Institutul  Român de la Veneţia s-a alăturat evenimentelor Venice Art Night Veneţia încă din anul 2013, când a organizat o seară muzicală cu titlul Muzică şi dansuri din timpul dogilor". „Festivalul gândului invers/în vers" („Festival del pensiero in/verso"), a fost demarat începând cu anul 2014 și se constituie într-o serată de poezie coordonată de profesorul, poetul, scriitorul şi criticul de artă Enzo Santese, constând într-o întâlnire a poeţilor din România și Italia menită să prezinte aspecte dintre cele mai reprezentative din propria creaţie poetică.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Universitatea Ca' Foscari din Veneţia şi Primăria Veneţiei.