Festival de artă, cultură și teologie la Paris și Limours

În perioada 16-20 mai 2012, se desfășoară la Paris și Limours Festivalul de artă, cultură și teologie „Pour l’amour de la beauté“ („Din dragoste pentru frumos“), organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale din Limours (Franţa), împreună cu Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, în parteneriat cu Ambasada României la Paris.
După o primă ediție dedicată, în 2011, Tainelor Botezului și Cununiei, tematica propusă de Festival și explorată artistic în acest an este suferința și boala, ca părți componente ale vieții.

Programul cuprinde concerte de muzică tradițională și muzică clasică, expoziții de pictură și etnografice, reprezentații teatrale, conferințe, proiecții de scurtmetraje.

Printre artiștii participanți se numără Grigore Leșe şi armânii fărșeroți, pianistul Jean-Claude Pennetier, trupa de teatru Contraste și violoncelistul Adrian Naidin, Corala Catedralei Mitropolitane Sfinţii Arhangheli, condusă de psaltul Ionuţ Furtună. Obiceiuri tradiționale vor fi prezentate de sătenii din Bixad (jud. Satu Mare, regiunea Oaş), coordonator artistic prof. Iacob Pop, și de bocitoare din satul Runcu.
Vor conferenția Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, Costion Nicolescu, doctor în teologie şi muzeograf la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, muzicologul Grigore Leșe, pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, doctor în teologie, pr. Nicolas Ozoline, profesor de iconologie la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris, antropoligii Ioana Andreescu, Aida Popova, Jean Cuisinier, Varvara Buzilă, doctor în filologie, secretar ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnologie şi Istorie Naturală din Republica Moldova, ș.a.

Detalii în programul anexat.


program