„FeminIstanbul”, Festival Internațional de poezie, la Istanbul

FeminIstanbul, Festival International de poezie, la Istanbul

Vineri, 7 octombrie 2016, ICR Istanbul a fost gazdă pentru unul dintre evenimentele Festivalului Internațional de Poezie la feminin „FeminIstanbul". Au avut loc lecturi publice de poezie și un minirecital de muzică tradițională turcească.

Evenimentul a fost deschis de Vedat Akdamar, editor și organizator al festivalului și a continuat cu lansarea volumului Malul tăcerii / The Shores of Silence / Sessizliğin Kıyısında al poetului român Dorel Cosma, volum tradus în limbile engleză și turcă.  Au urmat selecții de poezie românească, cu traducere în limba turcă și în lectura scriitorilor turci: Mesut Șenol, Poezii de Mihai Eminescu; poezii din volumul Violet / Menekșe de Carolina Ilica traduse și recitate de poeta Pelin Batu; poezii de Niculina Oprea, traduse și recitate de poeta Ayten Mutlu.

La eveniment au mai participat scriitori turci, prezenți în cadrul Festivalului: Abir Zaki, Androulla Shatı, Fatma Nazzal, Gihan Omer, Bircan Çelik, Dilruba Nuray Erenler, Nevin Koçoğlu, Nur Saka, Sezen Çiğdem. 

Festivalul este organizat de editura Artshop, în parteneriat cu asociația World Poetic Front for Defending Women's Rights și International Poetistanbul Festival, eveniment care s-a desfășurat în perioada 5 - 9 octombrie 2016, la Istanbul.

La prima ediție a evenimentului literar pilot în sistemul literar din Turcia, axat pe poezie scrisă de autoare contemporane, au participat poete din peste treisprezece țări, fiind de altfel și un eveniment foarte prezent în mass-media locală. 

Institutul Cultural Român din Istanbul a fost partener al acestui eveniment.