Fanfara Ciocârlia electrizează spaţiul nord-american

Turneul nord-american al Fanfarei Ciocârlia are loc anul acesta între 4-26 iulie, fiind socotit unul dintre evenimentele culturale importante ale anului. Turneul a debutat în Canada pe 4 iulie, cu un concert susținut la Jazz Festival din Montreal, și continuă în Statele Unite ale Americii cu concertul mare din Central Park, New York.
Fanfara Ciocârlia este una dintre cele mai cunoscute formaţii de muzică lăutărească, ocupând prima poziţie în topurile europene de World Music. Trupa a mai concertat SUA şi Canada, în cadrul turneului „Gypsy Caravan Tour" în America de Nord, în anii 2001 şi 2003.
Noul turneu este organizat de New York Gypsy Festival, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York.

Fanfara Ciocârlia este alcatuită din 12 membri romi din satul Zece Prajini, judeţul Iaşi şi este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Trupa a fost descoperită pe 6 octombrie 1996 de inginerul de sunet Henry Ernst din Berlin, care a şi promovat-o. De atunci, formaţia a devenit celebră, piesele sale fiind preluate şi prelucrate de numeroşi DJ-i, trupe şi orchestre din întreaga lume.
Câştigătoare a prestigiosului premiu muzical al Radio BBC, la categoria muzică europeană, Fanfara Ciocârlia s-a făcut cunoscută şi iubită în întreaga lume şi prin interpretări inedite ale unor piese celebre, varianta lor pentru piesa „Born To Be Wild" fiind inclusă, în 2006, în filmul „Borat", cântecul fiind folosit şi în ultima campanie publicitară pentru televiziune produsă de IKEA în Marea Britanie.

Trupa este alcatuită din: Constantin Călin, Constantin Cantea, Costel Ursu, Costica Trifan, Crăciun-Ovidiu Trifan, Dan-Ionel Ivancea, Laurenţiu-Mihai Ivancea, Monel Trifan, Nicolae Ioniţă, Costel-Oprică Ivancea, Paul-Marian Bulgaru, Rădulescu Lazăr.

Programul turneului

4 iulie @ Montreal Jazz Festival, Montreal
5 iulie @ The Opera House, Toronto
6 iulie @ SunFest, London, Ontario
7 iulie @ SunFest, London, Ontario
10 iulie @ Cleveland Museum of Art, Cleveland, OH
11 iulie @ Martyr's, Chicago, IL
12 iulie @ SummerDance, Chicago, IL
13 iulie @ Rex Theater, Pittsburgh, PA
14 iulie @ Central Park SummerStage, NYC
14 iulie @ Drom, New York, NYC
16 iulie @ The Kennedy Center, Washington DC
17 iulie @ The Dirty Bourbon, Albuquerque, NM
18 iulie @ Musical Instrument Museum, Phoenix, AZ
19 iulie @ Grand Performances, Los Angeles, CA
20 iulie @ Moe's Alley, Santa Cruz, CA
21 iulie @ Stern Grove Festival, San Francisco, CA
23 iulie @ Alberta Rose Theatre, Portland, OR
24 iulie @ The Triple Door, Seattle, WA
25 iulie @ Calgary Folk Festival, Calgary, Alberta
26 iulie @ Calgary Folk Festival, Calgary, Alberta