„Faleze de nisip“, regizat de Dan Pița, proiectat la ICR Berlin în cadrul programului Cinema-TEK

Faleze de nisip, regizat de Dan Pita, proiectat la ICR Berlin in cadrul programului Cinema-TEK

ICR Berlin a iniţiat la începutul anului 2013 programul permanent Cinema-TEK, care prezintă cele mai importante creaţii cinematografice româneşti de dinainte şi de după Revoluţie, regizate de nume importante precum Pintilie, Tatos, Săucan, Gulea, Daneliuc sau Piţa.
În cadrul seriei au fost proiectate deja cele mai recente două documentare realizate de Radu Gabrea, filmul Moromeţii, în regia lui Stere Gulea, Secvenţe, în regia lui Alexandru Tatos, Filantropica in regia lui Nae Caranfil şi Niki Ardelean, colonel în rezervă în regia lui Lucian Pintilie. Radu Gabrea si Stere Gulea au fost prezenţi la proiecţie şi au participat la un dialog cu publicul.

Joi, 19 septembrie 2013, ICR Berlin prezintă una dintre cele mai curajoase producții realizate înainte de 1989, filmul Faleze de nisip (1983), în regia lui Dan Pița. Scenariul filmului este semnat de Bujor Nedelcovici . Din distribuție fac parte actorii: Victor Rebengiuc, Gheorghe Visu, Carmen Galin, Răzvan Vasilescu, Dorel Vişan, Mircea Anghelescu, Oana Pellea şi alţii. Filmul este evocator pentru perioada sumbră pe care o traversa România în plin cult al personalității ceaușiste. Faleze de nisip este un film cu caractere puternice și conflicte psihologice acute, atipic pentru perioada în care este produs, pentru că demască efectele pe care ideea de „om nou” dedicat „eticii socialiste” le-a produs în conştiinţele tuturor. Din acest motiv, filmul a stârnit mânia oficialităților comuniste, care au interzis filmul şi l-au exclus complet din filmografia lui Dan Piţa.
Faleze de nisip este construit în jurul a două personaje interesante, Hristea, un chirurg cu reputație profesională și multe relații și Puştiul, în aparență un ratat, dar care se dovedeşte a fi un caracter foarte puternic. Aflat la mare în concediu, Hristea observă că i s-au furat de pe plajă lucrurile și decide să îşi facă singur dreptate. Antrenându-şi veleităţile de detectiv, Hristea îl acuză, pe baza unei vagi asemănări fizice cu adevăratul făptaş, pe un tânăr ce se afla în aceeași zi, pe aceeași plajă. De-a lungul anchetei, ghidat de himera adevărului și dreptăţii, Hristea îl constrânge pe tânăr să recunoască o vină inexistentă. „Tinerii sunt întotdeauna vinovați”, susţine el.

Dan Piţa este unul dintre cei mai importanţi regizori români. Reprezentant al minimalismului si neorealismului cinematografic, și-a făcut debutul regizorial cu pelicula Apa ca un bivol negru, un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970, realizat împreună cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase şi Stere Gulea. Filmele sale de dinainte de Revoluţie au atras adeseori furia autorităţilor comuniste şi au fost supuse cenzurii. Printre acestea se numără şi pelicula Faleze de nisip, dar şi Concurs, Dreptate în lanţuri, fragmentele din Nunta de piatră şi Duhul aurului. Acestea din urmă, filme-reper ale cinematografiei autohtone, l-au consacrat pe Dan Piţa în rândul cineaştilor de valoare. Recunoaşterea sa internaţională a venit odată cu lansarea filmului Pas in Doi, distins cu Ursul de Argint la Berlinală în 1985. Şi filmul său Hotel de Lux din 1993 a fost apreciat de critica internaţională şi distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia.

Filmul Faleze de nisip va fi proiectat la sediul institutului în limba română cu subtitrare în limba engleză.