Expoziții la TIFF: Péter Forgács, Emil Racoviță, afișul ceh și pădurea finlandeză

Expozitii la TIFF Peter Forgacs, Emil Racovita, afisul ceh si padurea finlandeza

Expoziții și evenimente speciale, întâlniri cu artiști și cineaști români și străini vor întregi, și anul acesta, programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca).
O retrospectivă specială îi va fi dedicată artistului multimedia Péter Forgács (n. 1950), unul dintre cei mai apreciați autori de filme bazate pe materiale de arhivă. Creațiile sale, ce reconstituie povești personale sau evenimente istorice regândind și combinând înregistrări video, au fost proiectate și expuse în câteva dintre cele mai prestigioase muzee și galerii. Forgács este fondatorul Private Photo & Film Archives Foundation din Budapesta, o colecție unică de filme de arhivă realizate de amatori în anii ‘20. La Casa Tranzit din Cluj, publicul va avea ocazia să vadă The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River, o instalație multimedia găzduită în 2002 de Getty Research Institute.
Bazată pe documentarul Exodul de pe Dunăre (1998), care va fi proiectat la TIFF, instalația interactivă îi va purta pe spectatori înapoi în anii 30-40, când evrei din Slovacia și Austria și fermieri germani din Basarabia proaspăt anexată URSS-ului încercau să fugă pe Dunăre, fiecare în altă direcție. Imaginile de arhivă, interviurile cu supraviețuitorii, fotografiile de familie și jurnalele lor refac povestea acestor oameni. În cadrul retrospectivei Péter Forgács vor fi proiectate alte cinci filme: Sunt un Von Höfler/ I am Von Höfler (2008), Miss Univers 1929 (2006), Câinele negru/ El Perro Negro (2005), Filmul lui Angelos/ Angelos' Film (1999), și Cădere liberă/ Free Fall (1996).
Un eveniment multimedia numit Emil Racoviță: explorator, fotograf, desenator va reconstitui legendara expediție a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899. Emil Racoviță, inventatorul biospeologiei, a fost zoologul, botanistul și unul dintre fotografii expediției. Documentarul Exploratorul (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundația Arte Vizuale), o proiecție cu fotografiile stereoscopice realizate de Racoviță, o animație după desenele sale, expoziția „Antarctica, dincolo de capătul lumii”, cu fotografii de Helmut Ignat, din timpul filmărilor în Antarctica – deschisă în Pavilionul TIFF din Piața Unirii, între 1 și 9 iunie -, și exponate de la Muzeul „Ștefan cel Mare” din Vaslui vor contura povestea acestei călătorii. Evenimentul, realizat de Fundația Arte Vizuale, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Unul dintre invitații speciali TIFF este celebrul director de imagine Ed Lachman, care va susține un masterclass la Transilvania Talent Lab și va fi prezent la proiecția-maraton a trilogiei Paradise (r. Ulrich Seidl) și la premiera națională Sânge întunecat/Dark Blood (r. George Sluizer), filme a căror imagine o semnează. Întrerupt în 1993, după moartea neașteptată a actorului River Phoenix, din cauza unei supradoze de droguri, Dark Blood a fost finisat cu materialul rămas și a fost lansat abia anul acesta, la Festivalul de la Berlin. Ed Lachman are peste 70 de filme în portofoliu, unele semnate de Werner Herzog, Wim Wenders, Steven Soderbergh, Todd Haynes, Sofia Coppola, Robert Altman, Todd Solondz, Ulrich Seidl. Împreună cu Larry Clark, a regizat controversatul Ken Park (2002).
De o proiecție specială va avea parte și Trei exerciții de interpretare, în regia lui Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autor al campaniei de imagine TIFF 2013. Proiectul realizat de Puiu la Toulouse, în 2011, în cadrul atelierului Les Chantiers Nomades, cu actori francezi de teatru, porneşte de celebrul studiu al scriitorului rus Vladimir Soloviov - „Trei conversaţii cu privire la război, progres şi sfârşitul istoriei” (1899). Cele trei poveşti cinematografice sunt trei studii despre actorie: The Cat is On the Chair, The Mouse is Under the Table şi The Monkey is On the Branch.

O altă expoziție la TIFF va fi Torn and Bleeding Clay, semnată de Tomi Malkki, membru al juriului secțiunii Umbre-Scurtmetraj. Lucrările sale, care combină „fotografia, miturile şi memoria cu lutul”, ilustrează clișeul pădurii în filmele horror și vor putea fi admirate între 1 și 9 iunie, în subsolul Casei TIFF. Vernisajul va avea loc pe 6 iunie, în prezența autorului, care expune sub pseudonimul Malakias. Mândrie și Beton, un proiect video și foto al fotografului Petruţ Călinescu, care a documentat timp de trei ani transformările petrecute în sate, în urma emigrării masive, va putea fi văzut între 2-16 iunie, la Piano Cazola. Vernisajul va avea loc pe 2 iunie, la 17.30. Proiectul a fost finanţat de World Press Photo, Robert Bosch, ICR Paris şi AFCN.

Tot pe 2 iunie, dar la Muzeul de Artă din Cluj, în spațiul TIFFart, va fi vernisată, de la 12.00, expoziția 24 de expresii ale solitudinii, de Mirona Radu. Până pe 9 iunie, publicul va putea admira 24 de imagini foarte puternice pe tema solitudinii, a morţii şi a mântuirii. La TIFFart, între 18 mai și 16 iunie, va fi deschisă și expoziția Filmele lui Jiří Menzel în afișul ceh, cu 17 postere originale din colecția unică de afișe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Jiří Menzel, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, își va prezenta afișele pe 7 iunie, la ora 17.00. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.

Cinematografele din Clujul de altădată, primul demers de acest gen din România, cuprinde imagini ale vechilor cinematografe clujene, programe, vechi aparate de proiecție, afișe, materiale promoționale și bilete de intrare la film. Expoziția va putea fi vizitată la Cinema Mărăști, între 31 mai și 3 iunie, și la Casino-ul din Parcul Central, între 4 - 9 iunie. Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca și Asociaţia „Clujul de altădată”.

Sursa: http://tiff.ro/tiff/stiri/expozitii-la-tiff-peter-forgacs-emil-racovita-afisul-ceh-si-padurea-finlandeza