Expoziție personală Sasha Meret la ICR New York

Cunoscutul artist plastic american de origine română Sasha Meret va prezenta vineri, 14 februarie 2014, în galeria de artă de la ICR New York, o parte dintre cele mai importante lucrări realizate în perioada 2012-2013. Intitulată „Domestic Ceremonial Artifacts From The Lower Hudson Valley” / „Obiecte ceremoniale din valea de jos a râului Hudson”, expoziția va cuprinde lucrări de sculptură şi asamblaje realizate în metal, plastic şi lemn.
Majoritatea lucrărilor din acest proiect au fost deja prezentate în cadrul unor expoziţii colective importante desfăşurate la: New York Fashion Week, New York Armory Week, Art Hampton, Art Week San Francisco, Art Basel Miami Week şi Barbarian Art din Zurich.

La vernisaj vor participa cei trei curatori ai expoziției - Tod Thilleman (scriitor, critic de artă, editor), Allan Graubard (scriitor, critic de artă) şi Doina Uricariu (director ICR New York) - care vor prezenta publicului semnificaţia acestei mega-serii de obiecte rituale selectate din viaţa de zi cu zi şi introduse în ansambluri ceremoniale simbolice.

Expoziţia va fi însoţită de fotografii ale unor lucrări realizate de Sasha Meret şi imagini de la expoziţiile internaţionale colective la care a fost invitat, de desenele din atelierul artistului şi sculpturi ale sale.

Fără să fie vorba de o retrospectivă cuprinzătoare, expoziţia din galeria ICR NY s-a oprit la direcţiile majore din ultimii ani în care a evoluat arta lui Sasha Meret, un artist de origine română foarte apreciat în Statele Unite ale Americii, Europa şi în ţările din Asia unde a fost invitat să expună.

Această primă expoziţie deschide o serie de zece expoziţii personale Sasha Meret ce urmează să fie vernisate în unele dintre cele mai importante galerii de artă din Statele Unite.

Sasha Meret are două modele majore în arta mondială a secolului XX, la fel de importante şi în secolul XXI: Paul Klee şi Constantin Brâncuşi. În cazul lui Paul Klee, influenţa creatoare este vizibilă la nivelul sintezelor cromatice şi compoziţiilor policrome, în cazul sculpturii, modelul Brâncuşi se evidenţiază în relaţia dintre materialele folosite, tehnici şi volumetria sculpturilor.

Sasha Meret este unul dintre cei mai buni artişti plastici americani de origine română. Născut în 1955, în România, este licenţiat al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi, după stabilirea la New York (în 1987), a urmat - timp de doi ani - programul de Fine Arts de la Columbia Univerity, specialitate în gravură. Creator cu o activitate laborioasă, Sasha Meret a în expus în zeci de galerii internaţionale din: SUA, Japonia, China, Taiwan, Franta, Germania, Olanda, Elveţia, România, Rusia, etc. Artistul a avut până în prezent 12 expoziţii personale importante în America, România, dar şi galerii de artă de primplan din Europa, Rusia şi Asia.

Expoziția va fi deschisă la ICR New York până la 14 martie 2014.