Expoziţie Nadine Arbeiter la Galeria Atelier 35

Miercuri, 24 iunie, la Galeria Atelier 35 din Bucureşti, a avut loc vernisajul expoziţiei „Translation Experiment" a artistei de origine germană Nadine Arbeiter. Artista s-a aflat timp de două luni în rezidenţă la Palatul Mogoşoaia, în cadrul programului de schimburi artistice dintre Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia şi Kulturamt Duesseldorf, program ce se desfăşoară cu succes din anul 2007. Printre personajele lucrărilor sale sunt şi bursierii străini ai Institutului Cultural Român, pe care artista i-a întâlnit la Mogoşoaia, în cadrul seminariilor de traduceri organizate de Centrul Naţional al Cărţii.
„Vederile pop în care prinde şi surprinde Nadine Arbeiter experienţa ei românească relevă o lume semi-transparenta, accesibilă unui ochi quasi-avizat. Un ochi care depistează sau regăseşte stranietatea şi umorul acolo unde noi vedem cotidianul cel mai plat şi irelevant. Aşa se întâmplă în imaginea de la Universitatea de Arhitectură, în holul căreia este o copie precară a Victoriei din Samothrace. Avântata încă, în ciuda coloanei fragile pe care este aşezată, şi împotriva ipsosului fad în care este travestită, zeiţa Victoria este înconjurata, ca o Victorita oarecare, defetist şi casnic, mic-burghez şi comic, de ghivece masive din care izbucnesc frunzele mari şi complezente ale plantelor de apartament depuse acolo probabil ca o contra-ofranda, prin zelul estetic al femeilor de serviciu, şi menţinute de indiferentă faţă de urât a presupuşilor creatori de frumos.
Nadine Arbeiter dă astfel un chip oximoronului sub semnul căruia oraşul şi locuitorii lui îşi fac veacul: micul Paris, aspiraţia la măreţie cultivată în praf şi delăsare, vocaţia excepţionalului trăită în termenii precarului. Este şi acesta un punct de vedere. Sau măcar o vedere, în contururi pop art lejer critice." – Erwin Kessler

Expozitia poate fi vizitată până pe data de 14 iulie.