Expoziţie „George Enescu” și concert de succes al Orchestrei Române de Tineret, la Berlin

Cu ocazia participării Orchestrei Române de Tineret în cadrul prestigiosului Festival Young Euro Classic, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin a organizat în seara de 22 iulie  expoziția George Enescu, Dimensiunea Românească a Muzicii Sferelor”.

Expoziția, realizată de Muzeul NationalGeorge Enescu” din București, este axată în jurul Operei Oedipe, a marelui compozitor român, și a fost prezentată în cele două săli adiacente Sălii Mari a Konzerthaus Berlin, Sala Ludwig van Beethovenși Sala Karl Maria von Weber, putând fi vizionată înainte de concert, în pauză și la încheierea acestuia.

Concertul, precum și expoziția s-au bucurat de participarea a peste 1500 de persoane, în marea lor majoritate germani, umplând la maximum capacitatea Sălii Mari a Konzerthaus.

Evoluția Orchestrei Române de Tineret în cadrul Festivalului Young Euro Classic a produs de fiecare dată senzație, fiind așteptată cu interes deosebit de publicul meloman german. Orchestra Română de Tineret a concertat şi anul acesta, pentru a cincea oară, în cadrul acestui Festival, avându-l ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal. Ca solist a evoluat violoncelistul Stefan Cazacu.

Programul a cuprins următoarele piese:

· Ludwig van Beethoven / Simfonia Nr. 4 în B-mol Major Op. 60

· Piotr I. Ceaikovski: Variațiuni pe o temă Rococo pentru Violoncel și Orchestră Op. 33

· Johannes Brahms: Cvartetul de Pian în G Minor Op. 25, orchestrat de Arnold Schönberg.

Reacția publicului după concert a fost mai mult decât entuziastă, prestația tinerilor muzicieni români fiind răsplătită cu minute întregi de ovații, fiind acordate patru bis-uri, concertul, început la orele 20.00, încheindu-se la orele 23.00.

Presa germană scrisă și audio nu a întârziat să elogieze prestația Orchestrei Române de Tineret. În această dimineață postul regional Radio Berlin Brandenburg, într-un reportaj de cinci minute exclusiv despre concert, a folosit superlative precum ”cu o mare participare emoțională”, ”o interpretare grozavă a Simfoniei a 4-a”, ”un omagiu deplin adus lui Beethoven”, ”incredibil de buni”, ”incredibil de antrenant”, ”minunat de elegant”. Întregul interviu poate fi accesat la adresa:https://rbbmediapmdp-a.akamaihd.net/content/43/60/6996a331-3c5d-474c-a10d-c534c7113da1/382672ea-7b3e-4752-b494-e8ad5cb708b4_2aab409b-1a82-4dee-8f65-565bd165ef99.mp3

Un articol pe blogul genussmaenner.de afirmă: ”Ieri, Orchestra Națională de Tineret a României” a produs furtuni de aplauze și ovații. Orchestra condusă de Cristian Mandeal, cu solistul violoncelist Ștefan Cazacu, a trebuit să ofere în total patru bis-uri, până ce publicul, extrem de mulțumit, a părăsit Konzerthaus din Berliner Gendarmenmarkt la orele 23.00. (http://www.genussmaenner.de/index.php?id=10,61999,0,0,1,0)