Expoziție fotografică de Ziua Românității Balcanice – comunitățile istorice românești din Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc și de pe Valea Dunării (Bulgaria)

Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român publică, în data de 10 mai 2022, pe pagina sa de Facebook și pe site-ul Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului „Expoziție fotografică de Ziua Românității Balcanice – comunitățile istorice românești din Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc și de pe Valea Dunării (Bulgaria)”, o expoziție dedicată românilor sud-dunăreni din următoarele spații: Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc și de pe Valea Dunării (Bulgaria).

Scopul expoziției, ce are ca temă comunitățile istorice românești din Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc și de pe Valea Dunării (Bulgaria), este de a ne aminti cu ocazia Zilei Românității Balcanice că în afara granițelor statului român există comunități românești foarte puțin cunoscute de publicul larg, a căror istorie merită și trebuie cunoscută.

Această expoziție vine în completarea expozițiilor online, realizate în 2020, dedicate românilor din următoarele spații:Ucraina (Bucovina de nord șiMaramureșul istoric), Ungaria (Crișana), Serbia (Banatul sârbesc).

În prezent românii din aceste comunități au nevoie de sprijinul statului român pentru a-și afirma identitatea culturală și lingvistică în cadrul statelor ai căror cetățeni sunt.

Fotografiile au fost selectate din arhiva cercetărilor de teren realizate de Dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător gradul I, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”, secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română.

Ambasada României în Republica Bulgaria a sprijinit realizarea expoziției prin traducerea în limba bulgară a textelor ce însoțesc fotografiile referitoare la comunitățile istorice românești din Bulgaria.