Expoziție despre viaţa şi personalitatea artistei Miruna Boruzescu la ICR Paris

Expozitie despre viata si personalitatea artistei Miruna Boruzescu la ICR Paris

ICR Paris organizează o expoziţie multimedia care explorează viaţa şi personalitatea artistei Miruna Boruzescu, scenografă şi creatoare de costume franco-română. Fotograful Dan Hayon, prieten cu Miruna şi Radu Boruzescu, încearcă să surprindă câteva detalii din lumea sa magică, detalii din spatele cortinei, prin fotografiile pe care le-a făcut în anii de prietenie și prin videoclipul intitulat „Miruna’s Magical Mistery Tour”. Fotografiile şi videoclipul pot fi văzute la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român din Paris, în perioada 5 aprilie – 3 mai, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00.

Vernisajul va avea loc joi, 5 aprilie de la ora 19.00.

Fiecare fotografie vă invită să priviți lumea magică a Mirunei Boruzescu. Fiecare fotografie reflectă personalitatea și creativitatea sa unică, așa cum le vede Dan Hayon. Fotografiile sunt realizate în cei peste cincizeci de ani ai unei prietenii începute la București, la Academia de Arte Frumoase, și continuată în Franța.

Dan Hayon s-a născut în 1947 la București. A părăsit România în 1972 după ce și-a terminat studiile la Academia de Arte Frumoase. Locuiește la Paris din 1992. Şi-a expus fotografiile în Marea Britanie, Franța și România, în expoziții personale şi de grup. În 2006, Institutul Cultural Român i-a dedicat o retrospectivă a operei sale. În 2009, a fost organizată o a doua retrospectivă în România, sub patronajul Institutului Francez din București. Muzeul Național de Artă Contemporană l-a invitat să participe la o importantă expoziție colectivă. Multe dintre fotografiile sale se află în colecții private și au fost publicate interviuri cu el în mai multe reviste.

Miruna Boruzescu (1945-2014) a fost una dintre cele mai talentate scenografe și creatoare de costume pe care le-a avut România. A fost soţia și partenera de lucru a lui Radu Boruzescu, de asemenea scenograf de teatru, operă și cinema, Doctor Honoris Causa. Creaţiile ei pentru teatru, cinema și operă au fost aclamate în întreaga lume. A colaborat ani îndelungaţi cu " monstres sacrés " precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, David Esrig, Iulian Mihu, Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Dusan Makavejev, Rudolf Nureyev, Fernando Arrabal și mulţi alţii.