Expoziţie de fotografie realizată de Fate Velaj vernisată la Institutul Cultural Român

Joi, 25 mai 2017, la ora 16.00, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, a fost vernisată expoziţia de fotografie Face – Beyond the Identity realizată de Fate Velaj. Evenimentul a fost organizat de ICR, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac şi cu Asociaţia „Liga Albanezilor din România”. Au luat cuvântul Doamna Elisabeth Marinkovic (directorul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti), Domnul Luan Topçiu (critic literar), Domnul Nicolae Ionescu (critic de artă). Expoziţia va putea fi vizitată până în 31 mai 2017. Vernisajul a fost urmat de o prelegere a Domnului Fate Velaj, pe tema relaţiilor culturale româno-albaneze, în istorie şi în contemporaneitate. A fost subliniată importanţa proiectelor culturale în consolidarea relaţiilor dintre diverse naţiuni şi spaţii culturale, a fost evocat rolul României în naşterea şi victoriile mişcării naţionale albaneze, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, au fost evocate mai multe proiecte culturale şi artistice comune Albaniei, Austriei şi României, pe care Fate Velaj le-a iniţiat şi desfăşurat, şi au fost propuse noi iniţiative culturale, care urmează să se materializeze în perioada următoare. Conducerea ICR a fost reprezentată la eveniment de către Domnul Secretar General Petrişor Ionel Dumitrescu. Discuţia a fost moderată de către reprezentantul ICR, Domnul Filip-Lucian Iorga. În public au fost prezenţi: Excelenţa Sa Domnul Ilir Tepelena, Ambasadorul Republicii Albania în România; Domnul Deputat Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul comunităţii albaneze din România în Parlament; Domnul Radu Săvulescu, preşedintele Asociaţiei „Liga Albanezilor din România”; Domnul Aurel Vlad, sculptor; Domnul Marius Dobrescu, traducătorul oficial în limba română al marelui scriitor albanez Ismail Kadare.

Fate Velaj, născut în 1963, la Vlora, este un pictor, curator de expoziţii, fotograf, romancier şi eseist albanez. Din septembrie 2013 este consilier pentru probleme de diplomaţie culturală şi relaţii culturale europene al prim-ministrului Albaniei, Edi Rama. A studiat artele plastice şi managementul cultural în Albania şi Austria. Lucrările sale au fost expuse în Austria, Italia, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Egipt, Macedonia, Grecia, România. A iniţiat şi coordonat numeroase proiecte artistice internaţionale, în mai multe ţări ale Europei. Este un sprijinitor al relaţiilor culturale româno-albaneze. Fate Velaj a avut o contribuţie esenţială la finalizarea unui proiect mai vechi al ICR, amplasarea bustului istoricului Nicolae Iorga la Saranda, în Albania. Cu sprijinul lui Fate Velaj, bustul lui Nicolae Iorga a fost dezvelit în data de 19 noiembrie 2016.

Expoziţia Face – Beyond the Identity propune o serie de portrete fotografice realizate de Fate Velaj, care vorbesc despre diversitatea culturală a Europei sud-estice.