Expoziție de bijuterie Marian Nacu la Museu de Artes Decorativas Portuguesas din Lisabona

Joi, 2 octombrie 2014, ora 19.00, la Museu de Artes Decorativas Portuguesas din cartierul Alfama, va avea loc vernisajul expoziţiei de bijuterie Os contos de um joalheiro (Povestirile unui creator de podoabe) a maestrului Marian Nacu. Evenimentul este primul pe care ICR Lisabona reușește să îl înscrie în programul prestigiosului muzeu și este debutul unei serii de schimburi de savoir faire pentru artiștii români din domeniu. Expoziția va fi deschisă până la 2 noiembrie 2014.
Ceea ce farmecă la bijuteriile cărora le dă naştere Marian Nacu este că fiinţele pe care le scoate la iveală primesc de la artist nu doar formă şi strălucire, ci şi suflare şi propria poveste. Din încleştarea degetelor meşterului cu suflătorul şi penseta, argintul capătă spirit iar pietrele devin cu adevărat preţioase, precum în fantasmele născocite în O mie şi una de nopţi.

La prima sa veritabilă expoziţie personală, acum mai bine de trei decenii la Galateea, artistul era nevoit, în lipsa posibilităţilor materiale, să îmblânzească oţelul. De atunci s-a petrecut o devenire artistică: de la frondeurul postmodern veritabil, în rebeliune făţişă contra şabloanelor şi făcătorilor de pastişe - până la statutul de maestru, la rândul său urmat şi comentat. Expoziţia, succintă trecere în revistă a mai multor perioade din creaţia lui Marian Nacu, este o mărturie asupra destinului unui făuritor de frumuseţe ajuns la o efervescentă maturitate artistică.

Marian Nacu a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti in 1978 la clasa maestrului Nicolae Adam (generaţia “Metalul”). Între 1983 şi 2014 a avut nu mai puţin de 20 de expoziţii personale în România. Începând cu 1983 participă la toate Saloanele Naţionale şi Saloanele de Artă Decorativă organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România, primind numeroase premii care îi răsplătesc excelenţa artistică. În paralel ia parte la numeroase expoziţii de grup. Începând cu 1985 participă şi este premiat la importante saloane internaţionale iar după 1991 are numeroase expoziţii personale în Franţa, Italia, Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Japonia, Liban, Rusia, Belgia, Austria. Este invitat la defilări de modă (împreună cu Doina Levintza), dar şi solicitat la numeroase prezentări exclusiviste de bijuterie în mediul diplomatic, de business sau privat. Creează bijuterii pentru filmele Dracula şi François Villon produse în România şi trofee pentru concursuri naţionale. Restaurează două biserici în Republica Moldova. În 2004, lui Marian Nacu i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Preşedintele României, în semn de apreciere pentru întreaga activitate.

FRESS - Fundaţia Ricardo do Espírito Santo a fost fondată în 1953 de bancherul şi colecţionarul Ricardo do Espírito Santo Silva care a donat, prin actul fondator, Palácio Azurara şi o parte din colecţia sa privată statului portughez. Fundația e concepută ca un muzeu-şcoală, cu scopul de a proteja şi promova tradiţia artelor decorative portugheze şi domeniile conexe.