Expoziție a artistei Mirela Trăistaru în cadrul Bienalei de Artă Contemporană de la Lyon

Expoziția „Glass-fish“ a artistei Mirela Trăistaru, curatoriată de Christine Athenor, a avut vernisajul miercuri, 18 septembrie 2019, la Showroom Galerie 7 din Lyon, Franța, în prezența artistei și a unor reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități culturale, artiști, ziariști și români stabiliți la Lyon. Vernisajul a fost dublat de un performance de bobdy-painting și de un moment de dans contemporan, susținut de balerina Sophie Tabacov. Proiectul a fost susținut de Institutul Cultural Român.

Instalația „Glass-fish“ este un proiect-manifest care vorbește despre schimbările climatice ce se produc atât de rapid încât supraviețuirea multor specii de plante și animale este amenințată. Instalația este o pictură de mari dimensiuni ce reprezintă Delta Dunarii și un banc de pești de sticlă care plutesc deasupra picturii. Peștii de sticlă sunt cei din perioada comunistă, pe care aproape fiecare familie îi avea acasă, pe televizor.

Oraşul Lyon, cu frumuseţea și patrimoniul sǎu, cu edificii unice datând din epoca Renaşterii, gǎzduieşte Bienala de Artǎ Contemporanǎ, care s-a impus ca un eveniment din ce în ce mai interesant de-a lungul anilor şi este consideratǎ acum ca fiind a doua ca importanţǎ, dupǎ cea de la Veneţia. Ajunsǎ la cea de-a 15-a ediţie, Bienala de la Lyon aşteaptǎ, pânǎ pe 5 ianuarie 2020, peste 200.000 de vizitatori.

Expoziţiile beneficiazǎ de spaţii generoase totalizând zece mii de metri pǎtraţi: Muzeul de Artǎ Contemporanǎ, biserica Saint-Just, Fundaţia Ballukian, un fost depozit portuar gigantic transformat în centru cultural şi o uzinǎ termică devenitǎ şi ea loc de confruntare artisticǎ. Intreaga regiune beneficiazǎ de efervescenţa Bienalei, pentru cǎ în jur de 200 de evenimente figureazǎ într-o secţiune OFF a acestui eveniment. Bienala de Artǎ Contemporanǎ de la Lyon este construitǎ de fiecare datǎ în jurul unei teme centrale, iar ediţia din acest an se axazǎ pe ideea de Incălzire globală.

Expoziția va putea fi vizitată până la 8 octombrie 2019.