Expoziția „Via Transilvanica”, la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań

Institutul Cultural Român de la Varșovia va itinera în perioada 24 octombrie - 22 noiembrie 2023 expoziția „Via Transilvanica” la Collegium Novum din cadrul Universității „Adam Mickiewicz” din Poznań. Cu ocazia inaugurării, va fi prezentat și filmul Terra Banatica, realizat de Mircea Gherase. 

Expoziția va fi prezentată cu sprijinul Facultății de Limbi Străine și al Lectoratului de Limba Română din cadrul universității, unde se predă limba română fără întrerupere din 1957. Scopul proiectului este dublu: pe de o parte să pună în valoare traseul turistico-cultural creat de Asociația Tășuleasa Social și de peste cei 10.000 de voluntari angrenați în proiect, pe de altă parte, intenția este de a oferi vizibilitate Catedrei și Lectoratului de Limba Română și, indirect, limbii române, ca opțiune de studiu la nivel de licență și de master.

Expoziția reunește informații despre traseu, despre zonele pe care le parcurge, elementele de patrimoniu construit și natural pe care le traversează, dar și valorile pe care acest proiect dorește să le transmită, punând accent pe dezvoltarea unui turism sustenabil, în directă legătură cu istoria și poveștile locului, și pe implicarea civică. Puternic vizuală, expoziția va încuraja publicul să descopere diversitatea culturală a României și patrimoniul ei natural.

Traseul Via Transilvanica a fost inaugurat în data de 8 octombrie 2022. Acesta se împarte în șapte mari secțiuni, care străbat nu mai puțin de 10 județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți. Supranumit și „Camino de România” sau „drumul care unește”, acest traseu istoric taie cele mai pitorești, de la Putna până la Drobeta Turnu-Severin. Traseul complet se poate parcurge în câteva săptămâni. Infrastructura traseului oferă pasionaților de drumeții acces la apă potabilă, cazare și masă, pe lângă importantele informații istorice și culturale.

Expoziția  a mai fost prezentată la Poznań în acest an, în foaierul Teatrului Polonez de Dans de la Poznań (21-28 aprilie) și în sediul Biroului Mareșalului Voievodatului Wielkopolska (1-14 mai). De asemenea, a mai ajuns la Varșovia și Cracovia. 

Traseul Via Transilvanica a fost distins cu două premii Europa Nostra 2023: Premiul pentru Patrimoniu European la categoria „Implicare civică și conștientizare”, acordat de Comisia Europeană și Europa Nostra, și Premiul Alegerea Publicului, acordat proiectului care a primit cele mai multe nominalizări online.