Expoziţia „Uprooted/Dezrădăcinat” de Aurel Vlad şi Cătălin Bădărău, la Veneţia

Expozitia UprootedDezradacinat de Aurel Vlad si Catalin Badarau, la Venetia

Joi, 10 noiembrie 2016, la ora 18,00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Cannaregio 2211, 30121 Venezia),  are loc vernisajul expoziției artiştilor Aurel Vlad şi Cătălin Bădărău, curatoriată de Cosmin Năsui.

Expoziţia are ca temă refugierea, dezrădăcinarea, migrația forțată, azilul, relocarea – realități istorice, politice și sociale și totodată teme ale condiției umane, care îi preocupă deopotrivă pe artiștii Aurel Vlad și Cătălin Bădărău.

Lucrările lui Aurel Vlad din expoziția „Uprooted/Dezrădăcinat" reprezintă, mai mult sau mai puțin metaforic, exilul dintr-o Grădină a Edenului (localizat în zona geografică a conflictului actual din Orientul Mijlociu) ca o temă de inspirație biblică recurentă istoric, dar actuală ca fenomen social al refugiaților alungați din paradisul locuințelor lor. Personajele modelate în tablă de zinc ale  lui Aurel Vlad se luptă cu propriile lor rădăcini, desprinși la propriu, dar și metaforic, din Pomul Vieții sau Pomul Cunoașterii, sau călătoresc ca niște umbre fără corp.

Cătălin Bădărău prezintă fenomenul perpetuu al migrațiilor în video instalația „Derail”, realizată pe baza sculpturii sale cinetice, de mari dimensiuni, cu același titlu, în care sute de personaje sculptate sunt făcute să plutească pe apă într-un circuit continuu. Lucrări precum „Wasted" sau „The Rest" sunt expresii supradimensionate de portret și mâini, realizate din silicon ce sunt deformate voit de suportul pe care sunt expuse.


Aurel Vlad (n. 1954, Galaţi) este sculptor, desenator şi gravor, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte București, personalitate de prim rang a artei româneşti contemporane. Din 1990 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, Secţia Sculptură, clasa profesor Geta Caragiu Gheorghiţă şi prof. Marin Iliescu (1980-1984), Aurel Vlad este, din anul 2008, Decan al Facultăţii de Arte Plastice, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Cătălin Bădărău (născut în 1981) este sculptor, doctor în arte vizuale şi asistent universitar la departamentul Sculptură din cadrul Facultății de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Între 2005-2007 a urmat Studii Masterale în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Sculptură, coordonator Conf. univ. dr. Aurel Vlad. În 2007 a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Sculptură, coordonator conf. univ. dr. Aurel Vlad. Începând cu 2007 este asistent universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Sculptură. Din 2007 este membru UAP Bucureşti - Filiala Sculptură. A participat la un mare număr de expoziţii naţionale şi internaţionale (Germania, Italia, Franţa, Turcia, Polonia, Republica Moldova).

Cosmin Năsui este curator, critic de artă, manager cultural, evaluator de artă contemporană. Are experiență curatorială și de critică de artă de 17 ani. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Năsui collection & gallery (www.cosminnasui.com), care expune, reprezintă și promovează în țară și în străinătate o selecție atentă de artiști contemporani români. Este senior curator la muzeul privat PostModernism (www.postmodernism.ro).