Expoziția «Românii care au îmbogățit Franța»

Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Brâncuși, George Enescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara… : sunt tot aâtea personalități care au contribuit la excelența relațiilor franco-române de-a lungul secolelor si care sunt dezvăluite publicului francez, prin fotografii de excepție, de expoziția „Românii care au îmbogățit Franța”. Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, în cadrul Sezonului România-Franța 2019, această expoziție oferă publicului posibilitatea de a cunoaște mai multe lucruri despre acești giganți ai culturii internaționale.

Spațiul cultural Ground Control, din centrul Parisului, va găzdui această expoziție în perioada 10 – 13 ianuarie 2019. În data de 10 ianuarie, odata cu vernisajul expozitiei, vor fi organizate o serie de mese rotunde, moderate de Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franța, în prezența E.S. Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a jurnalistei Marcelei Feraru, curatoarea expoziției, a Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris. Vor fi invitați Vasile Tomoioagă, campion mondial și olimpic la canotaj, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, chirurgul Mihaela Bustuchină, pianista de jazz Ramona Horvath, gimnasta Ecaterina Szabo, informaticianul Bogdan Degeratu.

Portretele acestor mari personalități vor fi figura și pe gardul Pantheonului, un loc binecunoscut si emblematic, ideal pentru a pune în lumină legăturile profunde care au îmbogățit viața culturală a celor  două țări.


Loc: Ground Control, 81 rue du Charolais, Paris 75012. 10-13 ianuarie, 12-22h. Vernisajul : 10 ianuarie la 18:30. CONTACT: iuliachealfa@institut-roumain.org; leo.landon@institut-roumain.org


Institutul Cultural Român de la Paris, o punte între culturile română  și franceză

Din 1990, ICR Paris a contribuit la înflorirea culturii românești în Franța și la consolidarea legăturilor care unesc cele doua țări. În cadrul Institutului din arondismentul 7 se organizează expoziții, dezbateri, întâlniri literare sau artistice și sunt oferite cursuri de limba română pentru toate nivelurile. Institutul oferă, de asemenea, un serviciu de informare și documentare în domeniile istoriei, limbii, societății și culturii țării.